Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kavárna Domov v Raspenavě, kde pečou dorty zdravotně postižení, oslavila první výročí

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 03. 2019 00:00
  • Sociální

Sdílet článek

Kavárenským tanečkem, na který se sjelo až 60 klientů z domovů v kraji, oslavilo vedení Domova Raspenava rok od otevření své kavárny. Kavárna Domov je v současné době jedinou ve městě. Působí také jako sociálně terapeutická dílna. Domácí zákusky, různé druhy kávy, čaje a studené nápoje zde připravují pod vedením zkušených pracovníků lidé s mentálním a kombinovaným postižením Domova Raspenava, příspěvkové organizace Libereckého kraje.

Rok od slavnostního otevření Kavárny Domov uplynul 12. března. Na oslavě nechyběl narozeninový dort, ani hudba a tanec. „Když jsme před rokem Kavárnu Domov otvírali, byli jsme sami zvědaví, jaký bude o ni zájem, zda bude veřejnost kavárnu navštěvovat a jak budou klienti reagovat na návštěvníky. A skutečnost předčila naše očekávání. Zájem ze strany klientů je veliký. Po roce fungování kavárny jsou někteří schopni připravit samostatně kávu, s podporou asistenta upéct svůj oblíbený dortík a všichni rádi obsluhují návštěvníky a komunikují s veřejností,“ uvedla ředitelka Domova Raspenava Květa Kutílková.

Jak dodala ředitelka, díky nadšení a empatii pracovnic domova se podařilo naplnit cíl, kvůli kterému kavárna vznikla – přiblížit svět lidí s mentálním postižením veřejnosti a ukázat, že i lidé s handicapem mohou být úspěšní a užiteční. „Kavárna Domov si během ročního fungování získala řadu příznivců a pravidelných návštěvníků, kteří se rádi vracejí nejen za dobrou kávou a výbornými zákusky, ale hlavně za příjemnou atmosférou, kterou lidé s mentálním postižením dokáží svou bezprostředností vytvořit,“ zdůraznila.

V průběhu roku se v kavárně pořádaly i různé tematické akce, například ke dni dětí, na zahájení školního roku, pekly se halloweenské dortíky nebo vánoční speciality. Uskutečnily se také dvě mimořádné akce - koncert skupiny Vltavín a divadelní představení Ivety Duškové a Petry Bílkové Život Malého stromu.

„Mám radost z toho, že se Kavárna Domov za rok své existence tak dobře ve městě zapsala. Handicapovaným dává pocítit radost z toho, že je i přes jejich zdravotní postižení někdo potřebuje. Jsou v denním kontaktu se zdravými lidmi. Kavárna tak podporuje jejich začleňování do většinové společnosti,“ připomněl náměstek hejtmana Libereckého kraje za sociální oblast Pavel Svoboda.

Kavárna Domov byla vybudována v prvním patře Smědavské Rychty. Zchátralé prostory pomohlo zrekonstruovat město Raspenava. Na vybavení kavárny přispěl vedle řady sponzorů prostřednictvím Libereckého kraje také stát, a to sumou 280 tisíc korun.

Kavárna má otevřeno v každý všední den od 10:00 do 16:30 hodin. Do sálu se vejde až 25 hostů. Nejmenším návštěvníkům slouží dětský koutek s prostorem na hraní i malování.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky