Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kavárna Pošta hostí národní výstavu poštovních známek LIBEREC 2019

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 09. 2019 00:00

Sdílet článek

Ve slavné tradici filatelistických výstav v Československu a České republice pokračuje i expozice poštovních známek, která bude k vidění od 25. do 29. září v liberecké kavárně Pošta. Jde o národní výstavu poštovních známek LIBEREC 2019.

Jedná se o největší filatelistickou akci tohoto roku na území České republiky. V liberecké kavárně bude vystaveno na sto špičkových exponátů z území České republiky a z ciziny. „Stejně jako jiné sběratelské kategorie, je i sbírání známek pro sběratele velkou vášní. Vášní, která vyžaduje, zejména na nejvyšších příčkách, hlubokou znalost oboru. Je bezesporu oceněním práce Klubu filatelistů v Liberci, že dostal důvěru pořádat národní výstavu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V čestném dvoře bude k vidění řada opravdových rarit, z nichž některé nebylo možné spatřit ani na loňské Světové výstavě poštovních známek PRAGA 2018. Například dopis z prvního dne platnosti první známky světa z roku 1840, unikátní vzácnosti z Mysu dobré naděje (1853 - 1864), královské dopisy odeslané z Prahy z 16. století nebo jedna z nejvzácnějších československých známek, Osvobozená republika s chybotiskem 50/50.

Zajímavé budou i soutěžní exponáty. Zcela mimořádné bude zastoupení takzvané polární filatelie, tato třída bude zastoupena i pozvanými exponáty z Francie a USA. Budou vystaveny  například vůbec první dochované dopisy odeslané z Antarktidy (kolem roku 1820), dopisy z dalších expedic a dopisy podepsané a odeslané Roaldem Amundsenem a Robertem Scottem.

Z dalších exponátů bude velmi silně zastoupeno Československo, Polsko a Jugoslávie; z exotických států například klasické známky Afghánistánu z 19. století a ručně tištěné kolky Indie. V posledních desítkách let se rozšiřuje sbírání poštovní historie, kde se sběratel snaží například vysbírat poštovní doklady z lokálního teritoria. Na výstavě bude možno zhlédnout perfiny  neboli proražené monogramy firem do známek z Liberce, poštovní historii okolí Turnova a celého Děčínska.

„S trochou fantazie přenášejí tyto malé obrázky s vroubkovanými okraji do blízkých i vzdálených krajů, jejichž jména voní exotikou. A nejen to, poštovní známky mohou i vzdělávat. Jejich motivy mnohdy představují pozoruhodné přírodní krásy, upomínají na významné historické události, seznamují s vědou a technikou,“ prohlásil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Výstava se koná od 25. do 29. září od 9 do 18 hodin, v neděli je přístupná pouze do 12 hodin.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky