Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Keramika se rodí v Krkonoších, Jizerkách, Podještědí i Lužických horách

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 11. 2020 14:34
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jednou z nejstarších řemeslných dovedností člověka od pravěku se řadí výroba keramiky, přičemž úplně nejstarším místem jejího výskytu na světě jsou oblasti pod Pavlovskými vrchy na Moravě. V českých zemích je nejznámějším historickým keramickým předmětem Věstonická venuše, jež pochází z první poloviny třetího desetitisíciletí před naším letopočtem.

„Užitná keramika provází lidstvo po tisíciletí. Sloužila a dosud slouží k uchování potravin, pečení, vaření a většina lidí má na svém stole po ránu ve svém oblíbeném keramickém hrníčku čaj nebo voňavou kávu. V Libereckém kraji je výrobců keramiky celá řada, přičemž někteří z nich jsou nositeli regionálních značek,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V Krkonoších působí Michaela Dumková, která si v Rokytnici nad Jizerou v dílničce po dědovi vybudovala vlastní keramickou dílnu a v přilehlé garáži krámek. Inspiraci pro svou tvorbu čerpá na cestách a to v  Indii, Thajsku, Malajsii, Srí Lance, Bali. S nabídkou jejich výrobků se lze blíže seznámit na webu  https://www.facebook.com/KeramikaRokytnice/.

Zástupcem produkce z Jizerských hor je firma Keramika Strunovi, jejichž dílna vznikla v roce 1989 v Liberci a od roku 2009 působí v Bílém Potoce. Majitelé keramiku vyrábí tradičními i méně obvyklými postupy. Za sebou mají řadu výstav, ale i účast na sympoziích v tuzemsku a v zahraničí. Více informací o jejich výrobcích je na stránkách http://www.keramikastrunovi.cz/.

V Podještědí tvoří také Bronislava Kučerová pod hlavičkou své firmy Keramický svět. Malou dílnu má v Proseči pod Ještědem.  Její keramika je charakteristická příjemně matným povrchem glazury v zemitých odstínech, ale také v živějších barevných kombinacích. Zdobnost je dosahována malováním, rytím a proškrabováním. E-shop se nachází na webu http://keramickysvet.cz/.

Lužické hory a Máchův kraj zastupuje Hana Grolichová, která  se výrobou keramiky zabývá od roku 1992. Produkuje ruční kusovou výrobu, která zaručuje originalitu. Její výrobky lze zakoupit přímo v místě jejich vzniku – v Heřmanicích v Podještědí číslo 145, nebo prostřednictvím e-mailové objednávky na adrese p.grolich@seznam.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky