Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Klasika i moderna. Výstava v Severočeském muzeu představuje Fenomén pomník

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 06. 2022 14:44
  • Kultura

Sdílet článek

Když se řekne pomník, většinou si lidé představí kamenný sloup nebo sochu obklopenou zelení. Do pomníkového světa však patří i výrazně modernější objekty. Ve třetím tisíciletí se autoři ani zadavatelé nebojí experimentovat a městské parky nebo ulice čím dál častěji zdobí všemožné nekonvenční objekty ze skla, kovu nebo plastických hmot. Taková moderní díla ovšem i dnes vzbuzují emoce a tříští veřejné mínění – na jedné straně stojí modernisté, kteří vítají každé neotřelé zpestření, na druhé pak konzervativci, kteří si pod slovem pomník dokážou představit pouze objekt v tradiční podobě a moderněji pojaté dílo častují nevybíravými komentáři.

Výstava Fenomén pomník v Severočeském muzeu si klade za cíl stát se pomyslným oknem do světa moderních pomníků. Nemá být vyčerpávajícím katalogem, ani nechce hodnotit, které dílo je takzvaně kvalitní a které není. Spíše se snaží na příkladech ukázat šíři pomníkového světa a pomoci návštěvníkům pokládat si otázky, které vyvstávají u toho či onoho objektu: Líbí se mi takový pomník? Vzbuzuje ve mně nadšení nebo odpor? Daří se dílu zhmotnit myšlenku, pro kterou bylo stvořeno? Motivuje mě po zhlédnutí pomníku zjistit si o daném tématu víc? Anebo dokonce – je daný objekt ještě vůbec pomník, nebo už svým pojetím přešel do jiné formy umění?   

Město Liberec je se světem moderních pomníků velice úzce svázáno. Již v dobách, kdy se odvážně pojaté objekty začaly teprve objevovat ve veřejném prostoru, zdobily metropoli pod Ještědem nekonvenční pomníky. Od roku 1990 třeba netypická pamětní deska na fasádě radnice. Na prahu tisíciletí pak ultramoderní objekt před kasárnami, který dodnes vzbuzuje vášnivé diskuze. A o dalších šest let později dokonce existenciálně pojaté dílo, které jako zrcadlo pátrá v duši každého příchozího. O těchto a mnoha dalších objektech v Liberci i napříč republikou pojednává výstava Severočeského muzea, která se snaží motivovat návštěvníky k poznávání všech těchto míst na vlastní oči. Pomníčkářství je totiž dobrodružství bez hranic, které přináší každý den něco nového a zajímavého.

Výstava potrvá do 2. října.

TZ: Severočeské muzeum

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky