Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Komise AKČR pro školství a sport jednala v Olomouci

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8025|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Komise Rady Asociace krajů ČR pro školství a sport, jejímž předsedou je Radek Cikl, náměstek hejtmana LI, jednala koncem dubna v Olomouci na svém 2. zasedání. Ve svém usnesení mimo jiné žádá o podporu nové ministryně školství v otázce schválení projektu UNIV II kraje tak, aby začátek realizace začala  od 1. 7. 2009.

Komise Rady AKČR pro školství a sport odmítla notifikaci v rámci OPVK  - problematika veřejné podpory „de minimis“ v rámci opatření 3.2 - Podpora nabídky dalšího vzdělávání a požaduje  100% financování ponechat v režimu „de minimis“ . Doporučuje zároveň podpořit tyto projekty v jednotlivých krajích podle jejich individuálních potřeb a napříště zkvalitnit úroveň projektů a zefektivnit výstupy.

Komise také požaduje na MŠMT neprodlené dorovnání finančních prostředků na zvýšené tarify nepedagogických pracovníků.

V závěru KAKČR vyslovila znepokojení nad průběhem nového modelu přijímacího řízení, na což již bylo opakovaně upozorněno v Usneseních Komise Rady AKČR pro školství a sport ve 2. funkčním období ze dne 19. 6. 2007, 24. 9. 2007 a 17. 4. 2008. Bude proto iniciovat další kroky vedoucí ke změně tohoto systému a projednání zařadí na další jednání.

V závěru vzali členové komise na vědomí příspěvek Ing. Herodese k projektům IQ Industry a ENERSOL.

Projekt UNIV II kraje představuje individuální projekt národní v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, UNIV znamená Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby dospělým. Záměrem projektu je zejména připravovat pedagogy středních škol na poskytování dalšího vzdělávání a rozvoj sítí středních škol, které by poskytovaly vzdělávání dospělým (v Libereckém kraji v tomto ohledu představuje takovou síť Centrum vzdělanosti Libereckého kraje se sítí místních center celoživotního vzdělávání).

„Komise Rady Asociace krajů ČR žádá, aby s ohledem na prioritu tohoto tématu byly ze strany MŠMT učiněny kroky vedoucí k zahájení realizace v co nejkratší době, s ohledem na to, že je již polovina programovacího období 2007 – 2013 pro čerpání prostředků z Evropského sociálního fondu. Pro Liberecký kraj spuštění tohoto projektu znamená podstatný impuls pro další prohloubení spolupráce středních škol mezi sebou v oblasti poskytování dalšího vzdělávání jako jedné z možností, jak využít personálních a technických kapacit v době, kdy dochází k úbytku žáků,“ vysvětlil Radek Cikl.

MŠMT v rámci oblasti podpory Podpora nabídky dalšího vzdělávání v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost hodlala při poskytování prostředků uplatnit maximální možnou míru dotace ve výši 80% výdajů projektů. Žadatelé by tedy museli z jiných zdrojů hradit 20%.

„Toto faktické spolufinancování by v mnoha ohledech mohlo negativně ovlivnit čerpání finančních prostředků, protože těmito prostředky žadatelé nedisponují, neboť příspěvkové organizace nemají takový vstupní kapitál. Navíc ten ve většině případů plyne od zřizovatele. Neziskové organizace jím nedisponují zcela a ani není subjekt, který by jim jej mohl zapůjčit. I vzdělávací organizace založené za účelem zisku v době hospodářského útlumu nebudou mít cestu k těmto prostředkům bezproblémovou,“ zdůraznil náměstek hejtmana. S tím, že „de minimis“ je forma veřejné podpory, která může za tři po sobě jdoucí roky dosáhnout 200 tisíc Euro.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o veřejnou podporu, jde o ochranu před deformací konkurenčního prostředí právě kvůli poskytnutí veřejných prostředků,“ dodal.

IQ INDUSTRY: je projekt Vzdělávací agentury Kroměříž, na němž spolupracuje Sdružení automobilového průmyslu.

„Projekt navazuje na projekt IQ AUTO, rozšiřuje však svůj záběr o další odvětví a specializace,“ uvedl radek Cikl  s tím, že  IQ INDUSTRY je také zkratkou – Inovace kvalifikace pro průmysl , be kterém jde o vytváření vzdělávacích programů pro odborné učitele průmyslovými podniky, přičemž učitelé pak nejnovější poznatky mohou přenášet do výuky žáků.

„Aktivita Vzdělávací agentury Kroměříž. ENERSOL je program pro žáky, který se dotýká úspor energií, alternativních zdrojů energií a snižování emisí v dopravě. Žáci zpracovávají samostatně či v týmech tuto tematiku,“ uzavřel náměstek hejtmana.

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky