Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Komise pro regionální rozvoj a evropské záležitosti jednala na Sychrově

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8053|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Ve čtvrtek 14. května 2009 se na Sychrově uskutečnilo první zasedání Komise pro regionální rozvoj a evropské záležitosti Rady AK ČR, jejímž předsedou je náměstek hejtmana Libereckého kraje Vít Příkaský.

Jedním z hlavních témat jednání byly projekty a jejich financování. V rámci Regionálního operačního programu je dnes totiž nastaven systém průběžného financování, který se však za současné

ekonomické situace ukazuje jako nedostatečně pružný a zatěžuje většinu žadatelů úvěrováním jejich projektů. Ředitel Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Zdeněk Semorád představil proto několik možných modelů a opatření ke zlepšení. „Tato řešení jsou různým způsobem časově a technicky náročná. Preferujeme proto takovou variantu, která by si vyžádala co nejmenší zásahy do nastavených podmínek a jejíž realizace by se uskutečnila v řádu nejbližších měsíců,“ uvedl Vít Příkaský s tím, že o celé věci se bude dále jednat.

Další úpravy si dle krajů žádá systém podmínek pro čerpání financí z Operačního programu Životní prostředí na projekty energetických úspor. „Současné podmínky jsou velmi striktní a limitují tak řadu projektů již od jejich počátku. S ohledem na to, že kraje, ale především města a obce vložily do přípravy projektů nemalé množství financí, prosazujeme jednání s Ministerstvem životního prostředí ČR ohledně úprav podmínek pro další připravované výzvy,“ řekl Příkaský. Podle něj je nutné být v úzkém kontaktu i s dalšími ministerstvy. „Jednání Komise byli přítomni zástupci Ministerstva pro místní rozvoj ČR, se kterými jsme se dohodli na společném postupu při zvyšování absorpční kapacity krajů v rámci Operačního programu Technická pomoc,“ dodal s tím, že v rámci tohoto programu jde například o konzultace k projektům, workshopy apod.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky