Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Konec léta v kraji láká na výhledy, zvířata i romantiku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 09. 2021 16:13
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

I když je Liberecký kraj druhý nejmenší, má turistům rozhodně co nabídnout. A to i na samotném sklonku léta, který bývá z hlediska turistického ruchu spíše mimosezonou. Návštěvníky zvou věhlasné památky i skryté skvosty.

„Příroda na podzim září barvami, takže máte pocit, že se vydáváte na úplně jiné místo, než na kterém jste byli třeba před měsícem. Možností, kam se v našem kraji vyrazit na výlet, je celá řada,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jeden z nejzajímavějších hradů v Česku, přezdívaný král hradů, je Bezděz, je na vrcholku, zbarveném do hnědooranžova podzimním listím stromů doslova pastvou pro oko. Z jeho Velké věže ve výšce 34 metrů se naskýtá výhled na Máchovo jezero, České středohoří, Lužické hory, Krkonoše, Ještědsko-Kozákovský hřbet, Jizerské hory, Pojizeří a za dobré viditelnosti i na Prahu a Brdskou pahorkatinu. V okolí lze čile výletovat, například po modré značce na Valdštejnsko, po červené Máchově cestě do Žďáru a na hrad Houska, nebo po zelené do obce Okna.

Ještěd je dobré navštívit na konci léta ze dvou důvodů. Prvním z nich budiž fakt, že mimo hlavní sezonu je snáz možné získat volný pokoj. Druhým je úžasný výhled na Jizerské hory, Český ráj, Trojzemí, Lužické hory, Máchův kraj a pochopitelně i celý Liberec.

Dalším ideálním místem ke strávení podzimního dne je ZOO Liberec. Chladnější počasí nejenže spoustě zvířat nevadí, naopak jim prospívá, a tak jich je možné kromě zimních spáčů spatřit celou řadu.

Dominantou Českého ráje, zámek Hrubá Skála. Vede odtamtud turistická cesta skalní soutěskou Myší díra do středu Dračích skal v hruboskalském skalním městě a do Lázní Sedmihorky, v areálu zámku se odehrávají kulturní a společenské akce pro veřejnost a nedaleko zámku se nachází lesní park a arboretum Hrubá Skála-Bukovina.

Vyhlídková věž a prohlídky vybraného zámeckého interiéru i nádvoří jsou zpřístupněné do konce září, hotel je však otevřen celoročně a je tak možné si v historických komnatách užít romantiku a vychutnat si třeba wellness.

Královna Jizerských hor, rozhledna Štěpánka, z jejíhož vrcholu je možné spatřit kromě západních Krkonoš i Jizerské hory, Desnou a Kamenici, se nalézá na vrchu Hvězda na Příchovickém hřebeni. Prakticky každá cesta k ní představuje nádherný výlet plný pohledů do překrásné okolní přírody. Například s dětmi a kočárkem se lze vydat po modrém značení a asfaltové, málo frekventované cestě z Kořenova na Příchovice, s pozdější odbočkou na rozcestí Pod Hvězdou na zelené značení, které vede až k rozhledně.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce @regionliberec. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky