Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kouzelná krajina, galerie, muzea i věda a poznání. Zima v Libereckém kraji nabízí mnoho i bez sněhu

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 09. 02. 2024 15:55
  • Rozvoj

Sdílet článek

Nedostatek sněhu v Libereckém kraji se letošní rok podepsalo i na zrušení závodu Jizerská 50. Region ale nabízí mnoho možností, jak strávit příjemné zimní chvilky i bez bílé pokrývky.

„Spousta běžkařů i fandů byla natěšená na Jizerskou 50. Bohužel, počasí závodu nepřeje a musel být zrušen. Malou náplastí mohou být výlety po našem kraji. Zajímavých cílů je tu opravdu mnoho,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Turisté mohou nedostatek sněhu využít k návštěvě srdce Lužických hor. Vydat se mohou se Stožeckého sedla směrem k Pěnkavčímu vrchu po nevyužité běžkařské trati až k nejvyšší hoře pohoří – Luž. Tam se nachází celoročně přístupná rozhledna, která nabízí výhledy na Liberecký kraj i Německo. Odměnou je i pohled na roubené domy v osadě Myslivny.

Návštěvníci čtyřpatrového zábavního centra iQLandia mohou prozkoumat lidské tělo a jeho smysly, sílu přírodních živlů nebo se zastavit v IQPlanetáriu, které si každý víkend připravuje projekce o Vesmíru. Adrenalinovou atmosféru nabízí Laser Game v Centru Babylon, které se nachází o pár kroků vedle.

Milovníci historie a architektury si zamilují Státní zámek Zákupy. Ten své brány otevírá v zimních měsících pro veřejnost od úterý do neděle a čtyřikrát denně nabízí prohlídky interiérů. Zimní okruh zahrnuje nahlédnutí do apartmá arcivévodkyně Marie Terezy, historické kuchyně i přízemí zámku. Za návštěvu stojí také Lesnická naučná stezka města, která seznamuje s lesy a přírodou, historií a zajímavostmi obce i okolních míst v Máchově kraji.

Galerie Granát v Turnově nabízí expozici věnovanou jedinečnému českému granátu a pro zájemce pořádá komentované prohlídky o jeho těžbě a zpracování do formy šperkových kamenů.

Liberecký kraj je proslulý svým sklem. K návštěvě proto vybízí Sklárny Novosad a syn v Harrachově, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou či Sklářská krčma Ajeto v Lindavě.

Další tipy a informace najdete na Facebooku Region Liberec, Instagramu @regionlibnerec nebo webových stránkách www.liberecky-kraj.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky