Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj a město navštíví delegace z Čínské republiky – Tchaj-wanu

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 10. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8932|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Hejtman LK Stanislav Eichler spolu s primátorem Liberce Jiřím Kittnerem přijme 29. října v 10 hodin v sídle Libereckého kraje v Liberci delegaci zástupců Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v Praze.

„Rádi by prodiskutovali možnosti spolupráci v oblasti ekonomiky, zahraničního obchodu, v oblasti výzkumu a technologií, vzdělávání, kultury a turistiky. Projevili  zájem setkat se s představiteli Technické univerzity, obchodní komory a navštívit některý podnik v LK,“ uvedl k programu hejtman.

Program:

10  hod.              přijetí na kraji

11: - 11:15       fototermín pro novináře

13 hod.                návštěva Technické univerzity Liberec

14:15                návštěva  firmy Elmarco v Liberci

Tchaj-wan (též Taiwan) je běžné označení státního útvaru, jehož oficiální jméno je Čínská republika. Za nezávislý stát (resp. stát reprezentující Čínu) ji uznává jen 23 zemí (stav k dubnu 2008)[, na její území si činí nárok Čínská lidová republika. Republika zahrnuje vedle ostrova Tchaj-wanu i Peskadorské ostrovy (Pcheng-chu)Tchajwanském průlivu, ostrovy Lü-tao, Lan-jü, Ťin-men Ministerstvo zahraničních věcí ČR a Tchajpejská hospodářská a kulturní kancelář v ČR údajně upřednostňují mezinárodní přepis Taiwan před českým přepisem Tchaj-wan. Toto tvrzení je však v ostrém rozporu s webovou prezentací Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře na (k 9.10.2008), kde se důsledně používají výrazy Tchaj-wan a tchajpejský. Ministerstvo zahraničních věcí je na svých stránkách méně konzistentní, přesto však na  nazývá stát Tchaj-wan. většina zemí světa během 70. let změnila své rozhodnutí a začala uznávat Čínskou lidovou republiku, je Čínská republika v současné době oficiálně uznávána 23 státy. Z evropských států ji v současnosti uznává pouze Vatikán; v letech 1999-2001 ji uznávala i Makedonie.

Taipei je faktickým hlavním městem Čínské republiky, leží na severu ostrova Tchaj-wan. Ve správním systému Čínské republiky je centrálně spravovaným městem. Podle údajů z července roku 2006 měl Tchaj-pej 2 625 757 obyvatel.

Současným starostou je Chao Lung-pin, zvolený za Kuomintang.

Na místo starosty byli lidé jmenováni od doby zahrnutí Tchaj-peje pod centrální vládu v roce 1967 až po první veřejné volby, které se konaly v roce 1994. Volí se jednou za 4 roky. Prvním zvoleným starostou byl Čchen Šuej-pien z Demokratické pokrokové strany, který je v současnosti prezidentem Čínské republiky. .  Hlavními průmyslovými odvětvími jsou elektronický průmysl, textilní průmysl, hutnictví, stavba lodí a výroba motocyklů

Ve městě se také nachází nejvyšší budova světa – mrakodrap Tchaj-pej 101.

Tchaj-pej 101 je nejvyšším mrakodrapem světa. Nachází se ve městě Tchaj-pej, hlavním městě Tchaj-wanu. Má celkem 101 pater a dosahuje výšky 509 m. Tchaj-pej 101 byla dokončena v roce 2004 a slavnostně otevřena 31. prosince 2004. Původní jméno budovy bylo Finanční centrum Taipei (založeno na čínském názvu). Má 101 podlaží nad zemí a 5 podlaží pod zemí. Drží rekordy v následujících kategoriích: * Výška od země po vrchol celé struktury - 509 metrů. Držitelem předchozího rekordu byly Petronas Twin Towers se 452 metry. * Výška od země po střechu - 449 metrů. Držitelem předchozího rekordu byl Sears Tower se 442 metry. * Výška po nejvyšší používané podlaží - 439 metrů. Předchozí rekord držel Sears Tower. * Nejvyšší rychlost stoupání výtahu - 16,83 m/s (60,6 km/h). * Největší odpočítávací hodiny na Silvestra.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky