Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj a město vzdají 18. prosince poctu Václavu Havlovi

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 12. 2012 16:37

Sdílet článek

 

Zasedání Zastupitelstva LK 18. prosince, které ve 14 hodin zahájí hejtman LK Martin Půta, začne krátkou vzpomínkou na jednoroční výročí úmrtí prvního prezidenta České republiky Václava Havla ((5. října 1936, Praha – 18. prosince 2011, Vlčice).

Poté zastupitele vzdají poctu významnému politikovi minutou ticha.

 

Statutární město Liberec pořádá rovněž v úterý 18. prosince na náměstí Dr. Edvarda Beneše, u Památníku obětem okupace 1968, v Liberci od 17 hodin pietní setkání nazvané Vzpomínka na Václava Havla.

 Pietní akce má připomenout podle organizátorů hlavně spojitost Václava Havla s městem Liberec i s historickou radnicí. Po vpádu okupačních vojsk v roce 1968 tehdejší liberecký starosta Jiří Moulis otevřel radnici týmu lidí, který organizoval odpor proti okupantům. Radnice jim vytvořila zázemí. Ve skupině byl i mladý Václav Havel s kamarádem hercem Janem Třískou. Právě Havel na radnici psal manifesty a prohlášení k libereckým občanům a natáčel zde své první rozhlasové komentáře.

Proto v programu piety zazní také úryvek z rozhovoru s bývalou ředitelkou Oblastní galerie PhDr. Hanou Seifertovou (celý rozhovor je otištěn v prosincovém čísle Zpravodaje města). Její vzpomínku na Havla v roce 1968 bude číst herec DFXŠ Ladislav Dušek.

Hana Seifertová, vyhozená z galerie na začátku normalizace, patřila s manželem Jiřím, restaurátorem, mezi přátele Václava Havla a udržovala s ním a jeho ženou Olgou kontakty i po roce 1968. Jak už dříve prozradil do médií i sám bývalý prezident, tanky vtrhly do Liberce zrovna ve chvíli, kdy asi dvacítka architektů a výtvarníků, včetně mladého Václava Havla a herce Jana Třísky, pořádala na půdě Oblastní galerie bujarý večírek.

 

Dále během úterní pietní akce povypráví další herec DFXŠ Václav Helšus příhodu z roku 1990, kdy se na inscenaci Asanace přijel do Liberce podívat novopečený prezident. Helšus hrál v Asanaci hlavní roli, ale nemohl se v jednom okamžiku vůbec dostat na svůj výstup na jeviště – zadržela jej ochranka prezidenta a nechtěla dál pustit.

 

Třetím bodem programu bude vystoupení tři herců Divadla F. X. Šaldy. Přednesou dialog z Havlovy celovečerní prvotiny, Zahradní slavnosti.

Program pietní akce by měl přítomné také pobavit, měl by být méně oficiální s důrazem na Havlovu vazbu na Liberec a na jeho význam jako divadelníka,“ přejí si pořadatelé.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky