Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj a starostové budou jednat s ministrem životního prostředí o likvidaci nelegálních odpadů na Frýdlantsku

Mgr. Langer Jiří

  • 04. 02. 2013 16:35

Sdílet článek

 

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa přistoupil na argumenty vedení Libereckého kraje a starostů z Frýdlantského výběžku týkající se likvidace německých odpadů a bude s nimi znovu jednat.

Náměstek hejtmana LK pro zemědělství a životní prostředí Josef Jadrný společně se starostou Frýdlantu Danem Ramzerem a starostkou Bulovky Romanou Šídlovou zasednou k jednacímu stolu dnes 4. února v 14.30 hodin v sídle MŽP v Praze.

„Jsem velmi rád, že ministr zmírnil svá prohlášení, že obcím postiženým dovozem nelegálního odpadu stát nepomůže, a vítám, že se spolu s námi pokusí hledat cesty, jak tuto ekologickou havárii řešit,“ řekl náměstek hejtmana.

Podle něj se bude jednat i o již zveřejněných návrzích řešení - jako je budování speciální skládky, použití odpadu jako palivo a podobně.

 „Řešení se musí najít, neboť objem plastů a textilií navezených na skládky ohrožuje zdraví celého Frýdlantského výběžku,“ dodal.

Od začátku letošního roku již funguje avizovaná pracovní skupina, která se uvedenými skládkami zabývá. Jsou v ní zástupci České inspekce životního prostředí, starosta Frýdlantu Dan Ramzer a starostka Bulovky Romana Šídlová, zástupce Strany zelených, pracovníci oddělení odpadového hospodářství Krajského úřadu LK a další odborníci.

„Pokračujeme společně v hledání možných řešení. Věřím, že i jednání v Praze přinese další posun a osm let stará záležitost se postupně bude blížit k reálným  výsledkům. Prostředky na likvidaci skládek by se měly najít, aby toxické odpady začaly do roka z Frýdlantska alespoň po částech mizet,“ uzavřel náměstek hejtmana.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky