Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj chystá spustit digitální technickou mapu regionu nejpozději příští léto

21. 11. 2022

Opět o něco blíže je spuštění Digitální technické mapy Libereckého kraje. V ní úředníci, stavaři, ale i obce, města a firmy naleznou na jednom místě uceleně shromážděné množství technických, ekonomických či funkčních informací o objektech v regionu.

„Cílem digitální technické mapy je zejména zjednodušit stavební řízení a získat užitečné informace doslova z terénu. Už nebudeme mít jenom stručná a zjednodušující data, ale z plánů a snímků se dozvíme další důležité a podrobnější parametry o daném objektu. V praxi to pak můžeme využít při rekonstrukcích krajských silnic, stavbách budov či zlepšení infrastruktury měst a obcí. Může to také usnadnit celé stavební řízení,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. 

Krajský úřad zpřístupní digitální technickou mapu kraje do 30. června příštího roku. Při získávání patřičných podkladů potřebuje, aby s ním obce a vlastníci, případně provozovatelé nebo správci dopravní a technické infrastruktury spolupracovali a předali údaje o objektech a zařízeních, které jsou obsahem digitální technické mapy kraje.

Kraj proto pořídí aplikace, které to umožní obcím splnit a zároveň získat nástroj na vedení pasportu lokálních komunikací v kvalitě potřeb digitální technické mapy. Aplikace nesou pracovní označení Pasport DI obec BASIC a Pasport TI obec BASIC, přičemž DI značí dopravní a TI technickou infrastrukturu.

Pod dopravní infrastrukturu spadají úseky komunikací včetně křižovatek, železničních přejezdů, mostů, propustků, tunelů, opěrných a protihlukových stěn, svodidel a podobně. Technickou infrastrukturou se rozumí objekty a zařízení: vpusti na dešťové kanalizaci, šachty na kanalizační síti, šachty, hydranty a šoupata na vodovodní síti, sloupy veřejného osvětlení, nosiče svislého dopravního značení, nosiče kamerového systému a tak dále. Využití aplikace bude zdarma. „Dále přijímáme podněty měst a obcí vést jejich obecní digitální technické mapy nad rámec obsahu krajské mapy s využitím krajské infrastruktury,“ zmínil Miklík.

Podobný princip, na kterém bude postavena digitální technická mapa, již využívá Liberecký kraj při stavbě centrálního depozitáře pro své příspěvkové kulturní organizace, a to takzvanou metodu BIM – Building Information Modeling neboli Informační model budovy.

Jejím cílem je vytvořit jakési digitální dvojče stavby a již během přípravy projektu eliminovat množství případných chyb a nedostatků. Projektová dokumentace je tak díky tomu přesnější. Od července roku 2023 je použití metody BIM pro nadlimitní veřejné zakázky na stavební práce financované z veřejných rozpočtů povinné.

„Infrastruktura technologického centra Libereckého kraje je připravena podporovat propojování datového fondu DTM s pasportizačními systémy dopravní a technické infrastruktury včetně evidování a ukládání informačních modelů staveb BIM,“ uzavřel Miklík.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324