Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj chystá výstavu výtvarnice Matulové. Vernisáž zpestří i křest klavírní školy

02. 09. 2022

Výstavu děl malířky Stanislavy Matulové hostí od příštího týdne výstavní síň vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Započne vernisáží v pondělí 5. září v 17 hodin. Její součástí  bude křest klavírní školy, kterou napsala i ilustrovala. Přítomni budou zástupci nakladatelství Českého rozhlasu z Prahy a redaktoři z Českého rozhlasu Liberec. Zajímavostí bude hudební doprovod D. Makrlíkové a E. Dvořákové. Výstava, která se koná pod záštitou náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu, potrvá do 30. září.

Stanislava Matulová strávila dětství a mládí na malebné Českomoravské vysočině a snad proto se po letech prožitých v Praze nakonec usadila v Liberci. Zájem o kreslení a malování po nástupu na pražskou konzervatoř a později Akademii múzických umění, kde vystudovala operní zpěv, musel částečně ustoupit nejprve studiu a potom náročné kombinaci koncertní a pedagogické činnosti, ale nikdy se nevytratil úplně.

  V Liberci našla jednak inspirující krajinu s nádhernou přírodou, jednak více příležitostí k uplatnění svých zájmů. Zejména po ukončení svého pedagogického působení na DAMU v Praze, kam po léta z Liberce dojížděla, začala se kresbě a malbě věnovat intenzivněji.

  V současné době navštěvuje obor malba a grafika na Univerzitě třetího věku Technické univerzity v Liberci. Absolvovala studium pro dospělé na Základní umělecké škole v Mnichově Hradišti a účastnila se výtvarných kursů pořádaných Oblastní galerií v Liberci a letních plenérů pod vedením akad. malířky Ilony Chválové a akad. malířky Evy Kubínové.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324