Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj daruje obcím a městům pozemky. Podpoří tak jejich rozvoj a bezpečí obyvatel

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 16. 11. 2022 15:47
  • Ekonomika

Sdílet článek

Téměř 31 tisíc čtverečných pozemků převedl letos Liberecký kraj bezúplatně na obce. Obce a města na nich vybudují chodníky a cyklostezky podél silnic, čímž zvýší bezpečnost chodců a cyklistů na jejich území. Kraj zároveň pracuje na majetkoprávním vypořádání pozemků včetně komunikací, které do budoucna vyřadí z krajské silniční sítě.

„Během letošního roku převedl kraj pozemky v účetní  hodnotě 2,6 milionu korun na deset obcí a třináct měst v regionu,“ upřesnil náměstek hejtmana pro řízení rezortu ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky Zbyněk Miklík. „Kraj sice za tyto pozemky peníze nedostane, obce a města v kraji však mohou ušetřené finanční prostředky za nákup pozemků investovat do svého dalšího rozvoje, což je i prioritou Libereckého kraje.“

Největší plochu pozemků – 2.795 metrů čtverečných – aktuálně kraj převádí na obec Přepeře. Pozemky o výměře bezmála tří tisíc metrů čtverečných zase daruje statutárnímu městu Liberec. Kraji se rovněž podařilo s některými obcemi vyjednat převzetí komunikací, které s přihlédnutím k jejich účelu již nespadají do krajské silniční sítě. Připravuje darování komunikací statutárnímu městu Jablonec nad Nisou, obci Dlouhý Most, městu Dubá a obci Jindřichovice pod Smrkem.

„Přestože se jedná o poměrně složitou a časově náročnou záležitost, chceme v tomto trendu pokračovat. Nejdůležitější je vyjednat s obcemi podmínky, za kterých budou ochotné dané pozemky či komunikace převzít do svého majetku, aby takový převod měl smysl pro obě strany,“ dodal náměstek Miklík. „Liberecký kraj se snaží s obcemi narovnávat majetkoprávní vztahy dlouhodobě.“

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky