Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj hledá možnosti, jak zamezit sběrnám výkup kradených kovů

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 10. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5774|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Problémy s výkupem druhotných surovin pocházející z trestné činnosti se staly hlavním tématem včerejšího pracovního jednání, které do sídla Libereckého kraje svolal hejtman Petr Skokan.

„Podnět k podobnému jednání dala Rada města Česká Lípa. S ohledem k  zákonodárné iniciativě krajského zastupitelstva mne českolipští radní požádali, abych vyvolal jednání o změnách zákonné úpravy v této oblasti tak, aby bylo účinněji zamezeno stále častějším krádežím, především barevných kovů. Právě tyto krádeže poškozují majetek řady vlastníků a mezi nejčastěji poškozené patří i města a obce,“ zdůrazňuje  hejtman Petr Skokan.

Jednání proběhlo za účasti zástupců krajského úřadu, Krajského státního zastupitelství v Liberci, Policie ČR, Městské policie Liberec, Městské policie Česká Lípa, města Česká Lípa, Severočeských sběrných surovin, České inspekce životního prostředí, Českých drah, ČEZ Distribuce, Svak a Technických služeb statutárního města Liberec.

„Během diskuze jsme se shodli, že v poslední době neúměrně přibývá krádeží poškozujících zařízení sloužící veřejnosti. Přitom u těchto krádeží nejde pouze o značné hmotné škody napáchané majitelům nebo provozovatelům sítí, ale ohrožují i zdraví nebo životy občanů,“ podotýká hejtman. Jde zejména o odcizené poklopy a víka kanalizačních vpustí, části zabezpečovacích zařízení na železnici, části vedení elektrické energie apod.

Hlavní příčinu nárůstu této trestné činnosti vidí většina zúčastněných v tom, že nejsou přísně kontrolovány výkupny, kde má být podrobně evidováno, jaký materiál a od koho byl vykoupen. „Základní problém s výkonem kontroly a postihování trestné činnosti není v nedostatečné legislativě ale v tom, že Policie  ČR nebo městská policie může vstupovat pouze do prostor určených veřejnosti, ČOI a ČIŽP pak má pravomoc kontrolovat pouze dodržování zákonů, které je jim výhradně svěřeno. Hlavní těžiště problému proto účastníci jednání vidí ve spojení a  spolupráci těch, kdo kovy odcizují s těmi, kteří je od nich bez řádné evidence vykupují - a dělí se o zisk. Proto je nezbytné zpřísnit namátkové kontroly výkupen a v případě zjištění porušení zákona udělovat výrazně vyšší  pokuty provozovatelům výkupen a rychle jednat o odebrání jejich živnostenského listu k podnikání, a to zejména u malých soukromých sběren, kde je podle zkušeností z praxe tento problém největší,“ poznamenal hejtman.

 S ohledem na tyto skutečnosti se zúčastněníe dohodli,  že Krajský úřad Libereckého kraje svolá v nejbližší době pracovní schůzku inspekčních a kontrolních orgánů, jakými jsou Živnostenský úřad, ČOI, ČIŽP, Policie ČR, s cílem zintenzívnit a úzce koordinovat společnou kontrolní činnost zaměřenou na podmínky výkupu druhotných surovin v rámci Libereckého kraje.  Přičemž kontrolní akce by měly být častější a měly by umožnit usvědčit a konkrétně postihnout  výkupce, který porušuje stanovená pravidla.

Termín jednání byl již stanoven a uskuteční se v úterý 27. listopadu opět v sídle Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky