Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj i vloni ušetřil. I proto míří 221 milionů na pomoc Ukrajině, na projekty v zoologické zahradě, do školství či dopravy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 04. 2022 11:40
  • Ekonomika

Sdílet článek

Celkem 221 milionů korun ušetřil v loňském roce Liberecký kraj. Může je tak na letošek zapojit do svého rozpočtu. Nejvyšší částka míří do krizového fondu na financování humanitární krize v souvislosti s konfliktem na Ukrajině, do oblasti dopravy a školství. Návrh na rozdělení úspor počítá i s dalšími resorty. Vše ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

„Jsem rád, že jsme i v dalším složitém roce, kterým ten loňský bezesporu byl – jelikož jsme se i v něm museli ještě potýkat s důsledky koronavirové pandemie –, dokázali ušetřit. Požadavky resortů na rozdělení přebytku byly, jak to zpravidla bývá, o několik desítek milionů vyšší. Abychom však neohrozili vyrovnanost rozpočtu, nemohli jsme uspokojit žádosti ve všech oblastech. I tak mě ale velice těší, že si resorty nakonec mezi sebou mohou rozdělit 221 milionů korun,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

„Nejvýraznější finanční podpora míří do krajského krizového fondu, a to zejména na financování humanitární krize v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině. Ušetřené finanční prostředky putují i na další konkrétní investiční záměry a projekty v různých oblastech. Počítáme i s rezervou na případná další krizová opatření či na nákup energií,“ dodal hejtman Martin Půta.

V roce 2019 ušetřil kraj 235,5 milionu, v roce 2020 si ušetřené peníze kvůli krizovým opatřením z důvodu koronaviru ponechal jako tzv. železnou rezervu, vloni mohl kraj zapojit 151,5 milionu korun.

Konkrétní rozdělení ušetřených peněz do jednotlivých resortů včetně příkladů využití:

  1. Resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky: 75.355.000 korun

(finanční rezerva na energie pro rok 2023 či věcné a organizační opatření orgánů kraje)

  1. Resort hejtmana: 72.000.000 korun

(krizový fond – pomoc Ukrajině, Ekocentrum Oldřichov v Hájích)

  1. Resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti: 23.920.000 korun

(např. rekonstrukce elektroinstalace na Střední škole strojní, stavební a dopravní v Liberci, oprava střechy na liberecké Střední škole gastronomie a služeb nebo podpora sportovní činnosti dětí a mládeže)

  1. Resort dopravy: 23.000.000 korun

(např. vlaková a autobusová obslužnost, údržba silnic nebo příspěvek pro Krajskou správu silnic Libereckého kraje)

  1. Resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu: 22.300.000 korun

(financování projektů Zoo Liberec)

  1. Resort životního prostředí a zemědělství: 3.175.000 korun

(např. Fond malých projektů, provoz organizace STŘEVLIK v Hejnicích a Oldřichově v Hájích)

  1. Resort sociálních věcí: 1.250.000 korun

(komunitní plánování obcí s rozšířenou působností a dotisk brožury pro cizince)   

 

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky