Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj je na kůrovce připraven, na boj proti němu zakládá koordinační skupinu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 07. 2021 10:46
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Liberecký kraj je zasažen kůrovcovou kalamitou od roku 2018. V současné době je situace nejvážnější v západní části Lužických hor na Novoborsku. Přestože kraj až na výjimky není vlastníkem ani hospodářem lesů v Lužických horách, snaží se v boji s kůrovcem dělat maximum. Nyní krajští radní schválili založení koordinační skupiny, která se této problematice bude věnovat po odborné stránce a bude prosazovat zájmy dotčených samospráv.     

„Jsem rád, že skupina věnující se tématu kůrovce vznikla. Budou v ní mít zastoupení všichni odborníci, a to zejména z Lesů ČR, Ministerstva zemědělství, Agentury ochrany přírody a krajiny, Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů, krajského odboru životního prostředí a zemědělství a odboru dopravy. Prostor samozřejmě dostanou také významní vlastníci lesů v území a zástupci místní samosprávy. Je potřeba zmínit, že skupina bude mít spíše poradní nebo koordinační význam a přímo nemůže konat žádná závazná usnesení nebo cokoliv nařizovat. Mezi činnosti koordinační skupiny bude patřit například informovat místní obyvatele o chystané lokalitě těžby dřeva a upozornit včas na různá spojená omezení, jako je omezení vstupu do lesa nebo omezená průjezdnost,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství.  

Zpomalit nebo zastavit kůrovcovou kalamitu se už lesníkům, také díky počasí, podařilo na většině území České republiky. Lesy v Lužických horách však v současné době trpí nejvíce. Lesy ČR tam kvůli suchu a kůrovci vytěžil v roce 2018 téměř 18 tisíc m3 dřeva, o rok později 100 tisíc m3 a loni 311 tisíc m3. Do konce letošního května to bylo 117 tisíc m3 s celoročním odhadem až 400 tisíc m3 kalamitního dřeva. V oblasti nyní pracuje 27 komplexních těžařských čet s motorovými pilami i traktory a osm víceúčelových těžebních strojů, tzv. harvestorových uzlů.

„Kromě kůrovce bychom chtěli řešit také stav a kvalitu tamních vozovek a pozemků, které jsou těžbou poničené. Pevně věřím, že v rámci řešení kalamity se budou řešit i škody spojené s intenzivní těžbou kalamitního dřeva,“ uzavřel radní Židek.  

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky