Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj letos rozdělí v rámci Programu obnovy venkova přes 19 milionů korun

26. 08. 2020

I přes to, že v souvislosti s koronavirovou krizí přijal Liberecký kraj úsporná opatření k udržení vyrovnaného rozpočtu, poskytne městům a obcím v rámci Programu obnovy venkova přes 19 milionů korun. Z této částky poputuje víc než 17 milionů na 59 projektů jednotlivých obcí a přes dva miliony na 10 projektů dobrovolných svazků obcí. Podpory se dočká celkem 69 projektů.

„Program obnovy venkova je jeden z těch důležitých programů, který zlepšuje život obyvatel každé, i té poslední vesnice v Libereckém kraji. Obcí je v kraji celkem 215, přičemž 154 z nich je menších než tisíc obyvatel. Program se zaměřuje především na podporu projektů právě v těchto malých obcích.“ uvedl hejtman Martin Půta.    

V roce 2018 rozdělil kraj přes 28 milionů a podpory se dočkalo 90 projektů. O rok později výše částky činila 29 milionů a bylo podpořeno celkem 96 projektů. „Každý rok jsme se snažili objem peněz k rozdělení navyšovat, abychom uspokojili co nejvíc zájemců. Doufám, že až se ekonomická situace stabilizuje, tento trend vydrží i v dalších letech,“ konstatoval radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Jiří Löffelmann.

Celkové náklady na své projekty vyčíslily letos jednotlivé obce na více než 89 milionů korun. „Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů na základě vyhlášení programu obdržel celkem 102 žádostí o poskytnutí dotace v celkové výši 33.066.720,90 korun. Všichni příjemci plánované akce uskuteční, ačkoliv žádosti o poskytnutí dotace obce a mikroregiony zasílaly ještě před vyhlášením nouzového stavu,“ dodal Löffelmann.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324