Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj na lékařskou pohotovost poskytne 12 mil. Kč

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 21. 07. 2015 14:02
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Na zajištění lékařské pohotovostní služby pro dospělé a pro děti má Liberecký kraj letos připraveno 12 mil. Kč. Téměř stejnou částku, kterou rozděluje prostřednictvím dotací, poskytuje každý rok.

Za organizaci a zajištění lékařské pohotovostní služby odpovídá podle zákona o zdravotních službách kraj. V Libereckém kraji je lékařská pohotovostní služba garantována pomocí ambulancí provozovaných v nemocnicích na území kraje.

Provozní doba lékařské pohotovosti pro dospělé je v pracovní dny stanovena od 17,00 do 21,00 hodin, v sobotu, neděli a o svátcích pak od 9,00 do 18,00 hodin. Provozní doba lékařské pohotovosti pro děti je v pracovní dny od 17,00 do 21,00 hodin, v sobotu, neděli a o svátcích pak od 9,00 do 20,00 hodin. Výjimkou je ordinace v Turnově, která funguje pouze o víkendech a svátcích. Podrobný přehled ambulancí s kontakty je uveden na webových stránkách Libereckého kraje http://zdravotnictvi.kraj-lbc.cz/page830/lekarska-pohotovostni-sluzba.

V ordinacích lékařské pohotovosti se střídají jak lékaři z nemocnice, tak lékaři z terénu, tj. praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti a dorost. „V poslední době opravdu není jednoduché zajistit pokrytí celého rozsahu služeb v měsíci, neboť praktici nejsou příliš motivováni a často odmítají sloužit pohotovosti za stávajících podmínek.  I z těchto důvodů se Liberecký kraj rozhodl zachovat letošní finanční dotaci na úrovni loňského roku. Stálo by za to znovu finančně přepočítat a vyvážit tuto odbornou a mimořádně důležitou službu občanům našeho státu, protože i z pohledu Ministerstva zdravotnictví je současný model pohotovostí neudržitelný,“ dodal Petr Tulpa, radní pro resort zdravotnictví.

Poskytnutí dotací na zajištění lékařské pohotovostní služby doporučila rada kraje ke schválení zastupitelstvu na jeho příštím jednání 25. srpna.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky