Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj nákupem elektřiny a plynu na burze ušetří v roce 2017 nejméně 33 milionů korun

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 11. 03. 2016 13:15
  • Ekonomika

Sdílet článek

Během uplynulých tří let se Libereckému kraji daří výrazně šetřit finance při nákupu materiálu a služeb. Běžným nástrojem se staly elektronické aukce, které se osvědčily zejména při nákupech spotřebního zboží, propagačních předmětů, hygienických potřeb nebo telekomunikačních služeb. Nyní měl kraj možnost výrazně snížit pořizovací cenu energií aukčním obchodováním na Českomoravské komoditní burze Kladno, což opět přineslo výraznou úsporu v řádu několika desítek milionů korun.

„Pro nákup energií jsme se rozhodli po důkladné ekonomické rozvaze, která účasti na burzovním trhu samozřejmě předcházela,“ říká ekonomický náměstek Marek Pieter, který zastupoval Liberecký kraj při obchodování na energetické burze. Nákup elektřiny a plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno nakonec přinese v roce 2017 úspory u škol, domovů důchodců, ale i v krajské nemocnici v částce přesahující 33 mil. Kč,“ doplňuje náměstek Pieter.

Náklady na komoditní složky energií poklesnou z 81,9 mil. Kč v roce 2016 o 40 % na 48,9 mil. Kč v roce 2017 (bez DPH). Úspěšnost ekonomického záměru a výhodnost obchodu podtrhuje i to, že nákup pro krajskou nemocnici byl uskutečněn v EUR, tj. v oficiálním platidle eurozóny. „Letos jsme poprvé nakoupili pro Krajskou nemocnici Liberec komodity v eurech, potvrzuje Marek Pieter. „To v případě posílení koruny vůči euru může znamenat další znatelné úspory,“ vysvětluje Pieter.

Předpokládaný pokles nákladů Libereckého kraje za energie v roce 2017 oproti roku 2013 činí 64 518 893 Kč, což je neuvěřitelných 57 %. Celková úspora nákladů za období 2014-2017 k roku 2013 činila 153 844 661 Kč.

Výsledky:
Dodavatelem zemního plynu v kategorii maloodběr v EUR (1.935 MWh) bude Pražská plynárenská s vítězným příhozem ve výši 14,30 EUR/MWh (386,89 Kč/MWh). Meziroční pokles nákladů na komoditní složku činí 594 tis. Kč.

Dodavatelem zemního plynu v kategorii velkoodběr v EUR (33.171 MWh) bude Pražská plynárenská s vítězným příhozem ve výši 14,28 EUR/MWh (386,35 Kč/MWh). Meziroční pokles nákladů na komoditní složku činí 9,9 mil. Kč.

Dodavatelem zemního plynu v kategorii maloodběr v CZK (18.938 MWh) bude Pražská plynárenská s vítězným příhozem ve výši 390 Kč/MWh. Meziroční pokles nákladů na komoditní složku činí 5,7 mil. Kč.

Dodavatelem zemního plynu v kategorii velkoodběr v CZK (28.013 MWh) bude Pražská plynárenská s vítězným příhozem ve výši 392 Kč/MWh. Meziroční pokles nákladů na komoditní složku činí 8,2 mil. Kč.

Dodavatelem elektřiny ve vysokém napětí v EUR (900 MWh) bude Pražská energetika s vítězným příhozem ve výši 23,57 EUR/MWh (637,69 Kč/MWh). Meziroční pokles nákladů na komoditní složku činí 282 tis. Kč.

Dodavatelem elektřiny ve vysokém napětí (bez SSDE) v EUR (6.927 MWh) bude Pražská energetika s vítězným příhozem ve výši 23,52 EUR/MWh (636,33 Kč/MWh). Meziroční pokles nákladů na komoditní složku činí 2,3 mil. tis. Kč.

Dodavatelem elektřiny v nízkém napětí v CZK (10.760 MWh) bude Pražská energetika s vítězným příhozem ve výši 638 Kč/MWh. Meziroční pokles nákladů na komoditní složku činí 3,5 mil. Kč.

Dodavatelem elektřiny ve vysokém napětí v CZK (8.033 MWh) bude Pražská energetika s vítězným příhozem ve výši 635 Kč/MWh. Meziroční pokles nákladů na komoditní složku činí 2,5 mil. Kč.

Českomoravská komoditní burza Kladno (ČMKBK) působí dvě desítky let jako organizátor burzovních trhů s energetickými, průmyslovými a agrárními komoditami v České republice. Je centrálním tržním místem pro obchodování dodávek elektřiny a zemního plynu pro konečné zákazníky. Obchodování s dodávkami silové elektřiny pro konečné odběratele bylo zahájeno v roce 2009 a od roku 2010 burza organizuje obchody s dodávkami zemního plynu pro konečné odběratele. Ke konci minulého roku bylo na Energetické burze registrováno 5 340 účastníků obchodování. Trh s fyzickými dodávkami silové elektřiny a zemního plynu probíhá v elektronickém systému burzy aukčním systémem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky