Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj naváže spolupráci s regionem vína v Polsku

Mgr. Fulková Andrea

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 15. 08. 2017 15:12
  • Rozvoj

Sdílet článek

Hejtman Martin Půta, radní Radka Loučková Kotasová a Jaroslav Zámečník, jednatel Euroregionu Nisa se včera na základě pozvání setkali s představiteli polského Lubušského vojvodství ve městě Zielona Góra. Členové rady polského regionu stáli o spolupráci s Libereckým krajem, a to zejména v rámci společných projektů v tzv. Sdružení pro podporu středoevropského dopravního koridoru, nebo v oblasti kultury a cestovního ruchu, ve které má vojvodství, stejně tak jako náš kraj opravdu co nabídnout.

První oficiální setkání českých a polských zástupců se uskutečnilo na Úřadě Maršálka Lubušského vojvodství. Oba regiony představily svoje možnosti v oblasti případné spolupráce, kdy se priority obou stran protnuly v zájmu o výměnu zkušeností v rámci inovačních firem, univerzit a kulturních organizací. „V září tohoto roku bychom rádi přivítali zástupce vojvodství u nás v kraji,“ po jednání shrnul hejtman Půta. „Naše zájmy se setkaly třeba na poli vzdělávání a výměny podnikatelských zkušeností, hlavně v oblasti inovací. Samozřejmě už také uvažujeme nad tématy přeshraničních projektů mezi oběma regiony,“ doplnil hejtman.

Lubušské vojvodství je jedním z šestnácti polských územních celků. Díky své poloze, leží na západě Polska, přímo sousedí se dvěma německými spolkovými zeměmi – Braniborskem a Saskem. Vojvodství má dvě hlavní města a dvanáct zemských okresů. Téměř 50 % jeho území je pokryto lesy a 600 jezery. Zielona Góra, jedno ze dvou hlavních měst je známé zejména výborným vínem, pěstovaným na nejsevernějších polských vinicích. Lubušské vojvodství je také hlavním kulturním střediskem, pořádá mezinárodní festival folkloru a může se pochlubit i 50 letou tradicí pořádání světového filmového festivalu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky