Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj navštívila velvyslankyně Jihoafrické republiky, zajímala se o následky sucha i hlavní projekty letošního roku

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 02. 2016 14:23
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Na svou první návštěvu Libereckého kraje zavítala v pondělí 8. února velvyslankyně Jihoafrické republiky Franki Verwey. V sídle kraji ji přijal hejtman Libereckého kraje Martin Půta společně s Josefem Jadrným, náměstkem pro životní prostředí a zemědělství, a Vítem Příkaským, radním pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.

„Sklářský průmysl a bižuterie patří k tradičním odvětvím našeho kraje a já jsem rád, že díky firmám a podnikatelům opět výrazně ožívá. Oprávněně máme také pověst sportovního regionu, náš kraj nabízí rozmanité podmínky k pěstování letních i zimních aktivit,“ řekl hejtman v úvodu společného setkání. Vyzdvihl také strojírenství a automobilový průmysl. „V Libereckém kraji působí v tomto sektoru významné firmy, které zejména vyrábějí díly do aut a vyvážejí je do celého světa.“

Liberecký kraj se vyznačuje vysokou lesnatostí a právě stav lesů a loňské sucho bylo jedním z dalších témat. „Loňské extrémně suché a teplé počasí se negativně projevilo na stavu lesů v kraji. Došlo ke značnému úhynu obnovených lesních porostů. U lesních kultur založených v roce 2015 úhyn dosáhl 35 procent a sucho se podepsalo i u kultur založených v letech 2013 a 2014. Na zmírnění následků proto připravujeme speciální dotační program,“ uvedl náměstek Jadrný. Pochlubil se také, že Liberecký kraj má v rámci České republice nejvíce chráněných území, až 35 procent.

Velvyslankyně se také zajímala o priority Libereckého kraje v letošním roce. Hejtman Martin Půta mluvil o stavu regionálních silnic. „V loňském roce se nám podařilo dokončit opravy i zbývajících úseků silnic, které v roce 2010 zdevastovaly povodně. Letos budeme v zlepšování stavu silnic II. a III. tříd pokračovat, investovat chceme minimálně 500 mil. Kč. A věnovat se budeme i zdravotnictví. Významným projektem je první etapa modernizace Krajské nemocnice Liberec, jejímž cílem je zachování špičkové zdravotní péče na úrovni fakultních nemocnic.“ Na jeho slova navázal radní Vít Příkaský. Podle něj chce kraj co nejvíce využít finanční prostředky z programového období 2014-2020. „Připravujeme řadu projektů, tak abychom byli dobře připraveni na vyhlášení výzev do jednotlivých programů, ať už se týkají dopravy nebo životního prostředí,“ dodal Příkaský.

Na závěr návštěvy se velvyslankyně pozdravila i s libereckým podnikatelem Milošem Pavlů, který do Jihoafrické republiky dodává vybavení pro továrnu vyrábějící plastová okna. Ve městě Atlantis poblíž Kapského Města tak vznikla pracovní příležitost pro padesát místních obyvatel.

Před odjezdem ze sídla kraje se Její Excelence podepsala do pamětní knihy a v doprovodu hejtmana Martina Půty se ještě rozhlédla po Libereckém kraji z vyhlídky v 17. patře budovy úřadu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky