Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj nebude zvyšovat ceny hromadné dopravy v tarifu IDOL

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 16. 03. 2022 10:58
  • Doprava

Sdílet článek

I přesto, že inflace i ceny pohonných hmot v posledních dnech rostou raketovým tempem, radní Libereckého kraje rozhodli prozatím v rámci dopravního tarifu IDOL nezvyšovat ceny jízdného v autobusech a vlacích.

„Chceme vyjít cestujícím vstříc a zachovat pro ně i v těchto složitých časech, kdy životní náklady strmě stoupají, dostupnost hromadné veřejné dopravy,“ řekl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro dopravu.

Dlouhodobě vzestupná inflace a nárůst nákladů potřebných pro zabezpečení veřejné dopravy původně vedly kraj k úvaze o úpravě cen jízdného k 1. červenci toho roku. Vláda se však rozhodla k 1. dubnu zrušit 75% slevy na jízdné v regionálních či dálkových autobusech a vlacích pro děti do 18 let, studenty do 26 let a cestující nad 65 let. Nově bude sleva činit 50 %. Touto úpravou chce vládní koalice docílit snížení deficitu státního rozpočtu ročně až o 1,9 miliardy korun. Přizpůsobit se jí musel i tarif IDOL.

„Pro zmíněné skupiny obyvatel znamená tato státem iniciovaná úprava jízdného citelné prodražení jejich cest. I proto ke zvyšování cen v tarifu IDOL, které se plánovalo k 1. červenci, nechceme přistoupit,“ řekl Sviták.

Vedení Libereckého kraje se tedy rozhodlo přehodnotit plánované zvýšení cen jízdného, které by se přesto v průměru zvýšilo jen zhruba o 5 %, a to ještě pouze u některých položek. Cena jízdného IDOL k 1. červenci tohoto roku se tak nakonec nezmění.

Nyní bude kraj ve spolupráci se společností KORID LK, která zajišťuje koordinaci veřejné dopravy v regionu, situaci nadále zkoumat a monitorovat, nakolik lze stávající ceny jízdného dále udržet. „Po letní sezoně bychom chtěli vše vyhodnotit a rozhodnout, jak pokračovat dál,“ naznačil Sviták.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky