Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj očekává nárůst počtu dětí ve školkách

Mgr. Matoušová Barbora

  • 27. 08. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6880|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

V pondělí 1.září nastupují děti po letních prázdninách opět do škol. Jak vypadá aktuální stav školství v kraji?

 

 V souvislosti s mírně se zvyšující porodností v předchozích letech očekáváme od nového školního roku nárůst počtu dětí v mateřských školách,“ uvedl vedoucí odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Robert Gamba. V roce 2006/2007 mateřské školy navštěvovalo 12 593 dětí, v roce 2007/2008 12 869 dětí. Ačkoli údaje z nového školního roku nejsou nyní plně k dispozici, i na základě žádostí obcí a měst, které obdržel Krajský úřad Libereckého kraje, o navýšení kapacit mateřských škol k 1. 9. 2008 lze předpokládat, že počet dětí navštěvujících mateřské školy bude přesahovat 13 000 dětí.

 

K zápisu do prvního ročníku základního vzdělávání se dostavilo celkem 5 044 žáků, v případě 810 dětí však zákonní zástupci podali žádost o odklad plnění povinné školní docházky a 916 dětí se k zápisu dostavilo právě po odkladu z loňského školního roku. Ve srovnání s loňským rokem se k zápisu dostavilo o 69 dětí méně, stejně tak žádost o odklad byla podána v menším počtu. „V případě základních škol je v podstatě vývoj vyrovnaný, nicméně v celkovém úhrnu bude na základních školách pravděpodobně méně žáků,“ řekl Gamba. V loňském roce bylo v 9. ročnících

4 524 žáků, zatímco do prvních tříd nastoupilo 4 157 žáků. Obecně tak dosud pokračuje nepříznivý demografický trend. Do letošních devátých ročníků nastoupí 4 500 žáků.

 

Ke střednímu vzdělávání se v prvním kole přijímacího řízení přihlásilo 5 825 žáků, z toho 4 679 z devátých tříd základních škol (v roce 2007 to bylo 5 698, resp. 4 518 žáků). Již v prvním kole bylo přijato 4 950 žáků, tedy 85%. Z hlediska stupňů vzdělání bylo ke střednímu vzdělání s výučním listem přijato 36% a ke střednímu vzdělání s maturitní zkouškou 64% žáků. „Údaje o počtu a struktuře žáků v prvním ročníku středního vzdělávání dosud nejsou plně známy, nicméně lze očekávat, že dojde k navýšení žáků ve středním vzdělávání s výučním listem až ke 40%. Celkem tedy na středních školách bude vzděláváno více než 20 000 žáků v denním formě vzdělávání,“ upřesnil Robert Gamba s tím, že Liberecký kraj na provoz škol a školských zařízení, které zřizuje, pro letošní kalendářní rok vyčlenil 266 milionů Kč.

 

O letních prázdninách se již tradičně realizují mnohé investiční akce, opravy a modernizace škol, do kterých kraj investuje. Mezi ty nejvýznamnější u škol zřizovaných Libereckým krajem se řadí:

 

-         statické zajištění objektu Gymnázia F. X. Šaldy Liberec v celkové výši téměř 30 mil. Kč

-         rekonstrukce a zateplení objektu Střední školy gastronomie a služeb Liberec v celkovém rozsahu 25 mil. Kč

-         rekonstrukce sociálních zařízení na Gymnáziu Dr. Randy v Jablonci nad Nisou za 7,5 mil. Kč

-         výměna podlah v Obchodní akademii Česká Lípa za 4,3 mil

-         a další menší investice do Střední zdravotnické školy Turnov, Obchodní akademie Liberec a Gymnázia a Střední odborné školy pedagogické Liberec.

 

Mezi významné krajské investice spadá rovněž zahájení rekonstrukce Střední školy v Lomnici nad Popelkou za 25 mil. Kč.

 

 

 

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky