Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj opět vyhlašuje program, ve kterém žadatelé mohou získat dotaci na předcházení vzniku odpadů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 12. 2022 10:05
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Obce, svazky obcí, jimi zřizované a zakládané organizace, dále neziskové organizace, firmy i živnostníci mohou v únoru příštího roku žádat o dotaci v rámci programu 8.5 Podpora předcházení vzniku odpadů, využití bioodpadů a odděleného sběru kovových odpadů. Pro zájemce kraj připravil celkem 1.850.000 korun. S ohledem na zvyšování nákladů souvisejících s výstavbou a provozem podporovaných zařízení se maximální výše dotace zvyšuje oproti letošnímu roku na 120 až 180 tisíc korun.

„Podporou z tohoto programu pomáháme zájemcům v oblasti nakládání s odpady a také s efektivnějším tříděním. Od loňského roku platí nový zákon o odpadech, stanovuje přísné cílové limity a pro jejich splnění je potřeba intenzifikace tříděného odpadu. Proto počítáme i s podporou nových zařízeních pro práci s bioodpady, které hmotnostně tvoří podstatnou část komunálních odpadů,“ uvedl Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství. Nově bude možné podpořit projekty, jejichž součástí je i oddělený sběr kovových odpadů nebo studie na optimalizaci obecního systému odpadového hospodářství. Obce jsou v našem dotačním programu bodově zvýhodněny, protože plní povinnosti dané zákonem o odpadech.“

Nejčastěji využívají program 8.5 obce k pořízení kompostérů na zužitkování rostlinných zbytků ze zahrad, čímž odlehčí komunální odpad o tuto objemnou složku. Například obec Čistá u Horek poskytla kompostéry do 26 zahrad, a navíc pořídila do základní školy vermikompostér, který pro děti slouží jako názorná pomůcka zužitkování bioodpadů, například nedojedeného ovoce. Dále kupříkladu technické služby založené obcemi zase ocení možnost pořízení štěpkovačů nebo drtičů dřeva, které pochází z údržby zeleně v obcích a údržby zahrad občanů.

Další pomocí pro obce jsou takzvaná re-use centra; anglický pojem re-use znamená česky znovu použít. Například obec Lomnice nad Popelkou vybudovala tento sklad nepotřebných věcí přímo ve sběrném dvoře, aby tam mohli občané odložit vybavení, které je funkční, ale už pro něj nemají využití. Nejčastěji jde o nábytek, sportovní vybavení, hračky, ale i hudební nástroje. Pokud si předmět do měsíce neosvojí jiný návštěvník sběrného dvora, vytřídí ho obsluha jako velkoobjemový odpad. Podle zkušeností z Lomnice nad Popelkou je takových věcí minimum.

Osvětu při předcházení vzniku odpadů také šíří bezobalové prodejny. Například prodejna Oříšek v Jablonci nad Nisou nabízí kromě uceleného sortimentu bezobalových potravin, drogerie a kosmetiky také literaturu, přednášky a setkání při hudbě.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky