Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podpoří obnovu fasády na novoborském kostele Nanebevzetí Panny Marie

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 10. 2021 13:58

Sdílet článek

Více než deseti miliony korun přispěl letos ze svého dotačního fondu na obnovu památek Liberecký kraj. Jednou z památek, které se dočkaly podpory, je kostel Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru. Na obnovu rekonstrukce jeho fasády kraj věnuje 210 tisíc korun.

„Liberecký kraj podporuje obnovu památkově chráněných objektů od tradičních venkovských chalup přes industriální budovy až po církevní stavby. Při rozdělování dotací je pro nás rozhodující památková hodnota objektu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Chrám Nanebevzetí Panny Marie stojí na Náměstí Míru. Byl vystavěn v letech 1786–1788 do dnešní podoby stavitelem J. V. Koschem a je to pozdně barokní stavba s 60 metrů vysokou věží. V kostele se nachází starobylý zvon z roku 1607, který slouží dodnes. Varhany, které byly přenesené z pražského kostela sv. Karla Boromejského, zakoupil pro kostel Hrabě Kinský.

Za zmínku stojí také socha Panny Marie, kterou nechal vytvořit hostinský a panský purkrabí Václav Grossmann u sochaře Františka Wernera, jako slib Matce Boží za ušetření jeho vlastního majetku během slezské války (1740–1742).

Socha Immaculaty byla vysvěcena 5. srpna 1745 sloupským duchovním P. Jiřím Wollsteinem. Je nejstarší chráněnou památkou ve městě a za dobu své existence změnila několikrát své stanoviště od původního umístění poblíž dveří až na dnešní místo za oltářní zdí chrámu.

V kostele se nalézá také obraz Krista, který je kopií originálu z chrámu sv. Petra v Římě, pořízený Václavem Mánesem. V oltářním mramorovém stole je zapuštěna kazeta s ostatky svatých. Skleněné lustry a barevné vitráže jsou vizitkou místních sklářů a výtvarníků.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky