Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj podpoří vývoj mobilní aplikace pro běžkaře

01. 10. 2019

Usnadnit lyžařům jejich výpravy do bílé stopy pomůže Liberecký kraj. Radní se rozhodli poskytnout dotaci ve výši 85 tisíc korun na vývoj mobilní aplikace, která bude informovat o tom, v jakém stavu jsou běžecké tratě v Jizerských horách či Krkonoších. Záměr musí ještě schválit zastupitelstvo.

Aplikace, na jejímž vzniku se Liberecký kraj podílí spolu s dalšími sedmi kraji, nese název bilestopy.cz a navazuje na již existující stejnojmenné webové stránky. Jedním z partnerů projektů je společnost Jizerská o.p.s., která se o údržbu běžeckých tratí v Jizerských horách stará.

„Liberecký kraj podporuje lyžování v Jizerských horách dlouhodobě. Nedávno jsme dali pět milionů korun na vybudování infrastruktury pro zasněžování stadionu v Bedřichově, který je nejfrekventovanějším nástupním místem Jizerské magistrály a zároveň výchozím bodem pro strojovou úpravu většiny lyžařských tras,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

Lyžařům umožní aplikace zjišťovat stav tras i přímo v terénu. Součástí informací o aktuální úpravě tras jsou navíc i informace o jednotlivých sportovních střediscích, pozvánkách na plánované akce, nejbližší stanici horské služby, informačních centrech, aktuálním počasí, restauracích a podobně.

„Tato aplikace bude velmi šikovnou pomůckou pro ty, kteří chtějí vyrazit do hor. Poskytuje kromě informací o stavu tratí také další užitečné údaje, a může tak výborně posloužit mnoha návštěvníkům Libereckého kraje. Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu ji bude využívat především k jejich informování,“ dodala Květa Vinklátová, krajská radní pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Aplikace je o to pozoruhodnější, že v České republice neexistuje žádná jiná, která by dávala ucelený přehled o stavu běžeckých tratí. „Liberecký kraj je zasvěcený sportu a právě lyžování je se zdejším regionem pevně spjaté. Proto vývoji a ladění tohoto informačního nástroje pomáháme,“ sdělil Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti. 

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324