Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podpoří vzdělávací aktivity dospělých a seniorů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 03. 2023 10:24
  • Školství

Sdílet článek

Smysluplné a aktivní naplnění volného času dospělých a seniorů, seberealizaci a rozvoj tvořivosti a kreativity v hudební, výtvarné, taneční a literárně-dramatické oblasti. To vše podpoří Liberecký kraj v rámci projektu, který poprvé započal již v roce 2016.

„Projekt financuje Liberecký kraj i obce, které jsou zřizovateli jednotlivých základních uměleckých škol. Krajskou dotaci lze využít na úhradu mzdových nákladů pro lektory. Pro rok 2023 jsme stanovili maximální výši dotace na 100.000 korun pro jednu základní uměleckou školu. Nyní jsme rozdělili celkem 634.850 korun pro 10 uměleckých škol,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Projekt Vzdělávací aktivity pro dospělé a seniory podporuje kraj formou dotace již od roku 2016. Uskutečňují ho především základní umělecké školy, které připravují komplexně pojatou nabídku uměleckých aktivit a zaměřují se na začlenění seniorů do společenského a komunitního dění v obci. Projekt taktéž podporuje profesní a osobnostní růst jednotlivých pedagogických pracovníků škol, kteří v rámci projektu působí jako odborní lektoři.

Na začátku byly do projektu zapojeny čtyři základní umělecké školy. Jejich počet se postupně zvyšoval až na sedm v roce 2022, kdy uspořádaly dohromady více než 1.300 kurzů. V roce 2023 jejich počet opět vzrostl na deset, a v tomto roce plánují uspořádat přibližně 2.200 kurzů. Pro rok 2024 očekává krajský odbor školství opětovný nárůst žadatelů, protože vzdělávání seniorů je poptáváno i v dalších obcích.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky