Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj podporuje záchranu zchátralé továrny na lustry Elias Palme

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 17. 03. 2016 13:27

Sdílet článek

Propadlé části střechy i stropy, rozbitá a viklající se okna, oloupané omítky a bohatě se rozrůstající náletové dřeviny trčící nejen ze spárů, ale i vyčnívající z děr v zemi nebo rostoucí v patrech. Přesně tak vypadá v současné době areál bývalé továrny na lustry Elias Palme v Kamenickém Šenově. I proto, že hrozí zřícením, se dostal na seznam kriticky ohrožených kulturních památek. V Libereckém kraji jich je v podobném stavu sedmnáct.

„O stav nejvíce ohrožených památek se zajímal při své poslední návštěvě v Libereckém kraji i prezident republiky Miloš Zeman. Zájem podpořit jejich záchranu má i kraj. Památky ale nejsou v jeho majetku, proto o nich hovoříme s  vlastníky, nejčastěji obcemi nebo soukromými majiteli a společně hledáme možnosti jejich záchrany,“ vysvětlil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Přímo u zchátralé památky, bývalé továrny na lustry Elias Palme v Kamenickém Šenově se před pár dny sešel s jejím majitelem, který má s domem velké plány. Především mu jde o záchranu části areálu, zejména hlavní budovy a huti se slévárnou stojící na jihozápadním okraji areálu. „Ostatní části Eliášky zřejmě už zachránit nepůjdou a nejbezpečnější bude je zbourat. Vznikl by tam volný prostor mezi dvěma objekty, který se může přeměnit třeba v park,“ poodhalil část ze svých plánů majitel areálu Roman Procházka. V bývalé továrně na výrobu lustrů by rád vytvořil centrum opět zaměřené na sklářství, které k oblasti kamenického Šenova neodmyslitelně patří. Zejména ale chce, aby objekt sloužil veřejnosti, například zčásti jako muzeum, společenský prostor nebo místo k oddávání. Na podporu znovuzrození bývalého továrny Elias Palme v únoru vznikl spolek Eliáška, což umožní např. dosáhnout na nějaké dotace.

V první řadě chce majitel udělat statické zajištění objektů a provizorně zakrýt děravou střechu, aby dovnitř domu přestalo zatékat. „Liberecký kraj pomůže v počátcích sdružení i majiteli s hledáním možnosti financování záchranných prací. Například s výběrem vhodných dotačních titulů, administrativou a dalším. Každopádně jsme záchraně památky nakloněni a podporujeme ji,“ doplnil Martin Půta.

Hejtman se také chce sejít se studentkou Terezou Šváchovou, která zpracovala téma chátrající kamenicko-šenovské továrny Elias Palme ve své diplomové práci. „Rád bych si vyslechl její poznatky a také nápady na případné využití prostor, které do své práce zahrnula,“ vysvětlil hejtman.

Secesní stavba továrny na lustry Elias Palme vznikla v roce 1905 podle plánů místního stavitele Adolfa Richtera. Je jednou z kriticky ohrožených památek, které figurují na seznamu vytvořeném Národním památkovým ústavem. V Libereckém kraji mezi ně patří dále například kostel Navštívení Panny Marie v Horním Vítkově z roku 1671, dřevěný most v Bystré nad Jizerou, jehož jádro pochází z 80. let 19. století, vzorkovna malírny okenních skel v Okrouhlé z roku 1893 a další.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky