Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj poradí seniorům, jak se nezadlužovat

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 19. 11. 2015 14:33

Sdílet článek

Liberecký kraj připravuje školení pro seniory, jejichž společným tématem bude obrana proti zbytečnému zadlužování. Resort sociálních věcí je začne pořádat od začátku příštího roku. První z veřejných školení budou moci zájemci absolvovat nejpozději v únoru příštího roku.

„Všichni jsme se již minimálně prostřednictvím médií setkali s případy, kdy třeba jen kvůli dvacetitisícovému dluhu lidé přišli o střechu nad hlavou. A to v době, kdy by si po celoživotní práci měli již jen spokojeně a bezstarostně užívat poklidného stáří. Rozhodli jsme se proto, že budeme pro seniory pořádat protidluhové školení nebo chcete-li, školení finanční gramotnosti zaměřené na lidi v důchodovém věku,“ říká Lenka Kadlecová, náměstkyně hejtmana pro sociální resort.

V úvaze jsou dvě možnosti organizace školení. Buď se uskuteční v sídle Krajského úřadu Libereckého kraje, nebo, bude-li zájem, školitelé budou vyrážet do seniorských klubů po celém kraji.

„V případě velkého zájmu můžeme zkombinovat obě možnosti. Určitě budeme o způsobu a termínu včas veřejnost informovat a budeme rádi, když se senioři zúčastní v hojném počtu. Každou prevenci, která pomůže předejít případným potížím, považuji za smysluplnou. Obzvlášť, pokud jde o skupinu lidí, kteří už se třeba nemusí orientovat v legislativě, jsou důvěřiví a mnohdy nalétnou podvodníkům,“ uzavírá náměstkyně.

Stejně tak jako roste obecně počet exekucí za nesplacené půjčky, úměrně tomu stoupá i počet seniorů, kteří mají penzi zatíženou srážkami, seniory v Libereckém kraji nevyjímaje. Ke konci roku 2014 prováděla Česká správa sociálního zabezpečení exekuční srážky u 75 315 důchodů. To je přibližně o 4 300 více než v prosinci předchozího roku.

I když se mnohdy jedná o dluhy, které senioři nestihli doplatit v produktivním věku, není výjimkou, kdy se starší lidé nechají zlákat i ve vyšším věku k zadlužení. Často si berou půjčky od nebankovních společností, které nejenom že je nabízejí za neuvěřitelně vysoké úroky, ale ještě jsou navíc velice tvrdé při vymáhání svých pohledávek. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky