Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj pracuje na zavedení autobusů na Ještědku, plány kříží rekonstrukce silnice

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 28. 06. 2022 12:10
  • Doprava

Sdílet článek

O zavedení autobusové dopravy z libereckého Horního Hanychova k horské chatě Ještědka pod vrcholem Ještědu usilují Liberecký kraj a společnost KORID LK, která v kraji koordinuje hromadnou dopravu. Turistická linka by měla sloužit jako náhradní doprava po dobu, kdy bude mimo provoz lanovka na Ještěd. 

„Podnikáme kroky potřebné k zahájení provozu. Jedná se o vybudování zastávky, kde je potřeba jednat s vlastníky dotčených pozemků, odborem dopravy statutárního města Liberce a dopravním inspektorátem Policie České republiky. Byla již upřesněna podoba řešení otočky u Ještědky a zároveň se zabýváme bezpečností provozu při průjezdu autobusu kolem Vířivých kamenů,“ sdělil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort dopravy.

Linku by bylo teoreticky možné provizorně zavést v horizontu několika týdnů. Komplikace by však přinesla aktuálně trvající rekonstrukce silnice číslo III/2784 ze Světlé pod Ještědem na Výpřež, kde by autobusy ve směru z Horního Hanychova odbočovaly na cestu k Ještědce.

„Právě na Výpřeži řídí dopravu semafor a ve směru od Horního Hanychova se tvoří kolony. V nich by zůstávaly autobusy stát. Proto jsme se rozhodli, že bude vhodné projekt připravit pečlivě pro letní sezonu na příští rok, kdy bude rekonstrukce této dopravní tepny mezi Libercem a Podještědím hotová,“ doplnil Sviták.

Na trasu mají vyjíždět devítimetrové autobusy, které by vyrážely na cestu od konečné tramvajové stanice v Hanychově. Četnost linek bude podle zájmu cestujících. O ceně jízdného se zatím jedná, půjde ale o nedotovanou linku, která si na sebe musí vydělat.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky