Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj přispěje Mikroregionu Frýdlantsko na odkup nemovitostí. Objekty využijí Frýdlantské okresní dráhy pro svoji stálou muzejní expozici

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 08. 2022 14:12

Sdílet článek

Celkem 3.400.000 korun poskytne kraj dobrovolnému svazku obcí Mikroregion Frýdlantsko na pořízení nemovitostí v rámci projektu „Heřmanička – nádraží Frýdlant“. Objekty v současné době slouží jako zázemí pro činnost spolku Frýdlantské okresní dráhy, který tam dlouhodobě provozuje železniční muzeum a nyní má nemovitosti pouze v pronájmu. Dobrovolný svaz obcí je proto bezplatně spolku převede.

„Dotace bude využita výhradně na pořízení nemovitostí v rámci projektu Heřmanička – nádraží Frýdlant. Objekty poté dostane k bezplatnému užívání Spolek Frýdlantské okresní dráhy, který je má prozatím pouze v pronájmu. Budou sloužit pro provoz železničního muzea, jež má v regionu mnohaletou tradici. Lze si tam prohlédnout několik zajímavých, převážně úzkorozchodných vozidel včetně provozuschopné motorové lokomotivy. Považuji za důležité připomínky historických dopravních a technických zajímavosti zachovávat i pro budoucí generace,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Spolek Frýdlantské okresní dráhy by také rád obnovil turistický provoz mezi nádražím a muzeem, což by ještě více zvýšilo turistickou atraktivitu regionu.

Muzeum Spolku Frýdlantské okresní dráhy bylo slavnostně otevřeno 28. června 2008 v bývalé lokomotivní výtopně ve Frýdlantě v Čechách. V jeho expozici mohou zájemci nalézt výstavu fotografií, dokumentů a artefaktů z historie provozu tratí, zejména pak úzkorozchodné dráhy Frýdlant–Heřmanice, historickou úzkorozchodnou motorovou lokomotivu T 36.002, úzkorozchodné vozy DF/u 651, C/u 441, Z/u 2024 v renovaci, ukázku přepravy vozu normálně rozchodné železnice řady Ztrc na úzkorozchodných podvalnících, modelovou zahradní železnici LGB nebo projekci počítačové simulace provozu Heřmaničky. Muzeum nabízí k prodeji také pohlednice či suvenýry.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky