Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj prodal v prvním pololetí nepotřebné nemovitosti za téměř 34 milionů korun

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 29. 07. 2018 00:00
  • Ekonomika

Sdílet článek

Objekt bývalé Pedagogicko-psychologické poradny v ulici Palackého v Jablonci nad Nisou, bývalá jablonecká porodnice, areál elektrotechnických dílen Střední školy strojní, stavební a dopravní v libereckých Kateřinkách nebo budovy v Nové ulici v liberecké čtvrti Františkov. To jsou příklady nepotřebného nemovitého majetku Libereckého kraje, který se v průběhu prvního pololetí letošního roku kraji podařilo prodat.

„Celkem jsme uskutečnili 14 prodejů za necelých 34 milionů korun, které nyní kraj může využít na realizaci plánovaných investic,“ upřesňuje statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová a dodává: „Za hlavní úspěch považuji prodej areálu bývalé porodnice v Jablonci nad Nisou. Kraji se dlouhá léta nedařilo najít pro nemovitost uplatnění ani vážného zájemce o koupi. Nakonec se bývalou porodnici podařilo letos v červnu prodat za necelých 15 milionů korun.“

Nemovitý majetek se stává pro kraj nepotřebným, pokud ho už nepotřebuje k vlastnímu fungování, nelze ho pronajmout nebo nějakým dalším způsobem využít. Takové objekty pak chátrají a kraj platí za jejich zabezpečení a údržbu. „Na takových objektech se významně podepíše každá zima. Kraj se musí chovat hospodárně, a proto se snaží tyto objekty prodávat. Těší mě, že se nám v poslední době daří nacházet zájemce o koupi i pro objekty, které kraj dlouhodobě nevyužívá,“ zdůrazňuje náměstkyně Volfová.

Kraj prodává nepotřebný nemovitý majetek průběžně. Nabízí ho formou otevřeného nabídkového řízení po té, co o prodeji nepotřebného majetku rozhodnou orgány Libereckého kraje a v interním nabídkovém řízení se mezi krajskými příspěvkovými organizacemi nenajde žádný zájemce. „Kraj ke každému prodeji přistupuje zodpovědně a dělá maximum pro to, aby prodejem nepotřebných nemovitostí nenarušil rozvojové plány samospráv, v jejichž katastru se dané objekty a pozemky nachází,“ uzavírá náměstkyně Volfová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky