Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj prodává nepotřebný majetek. Příjmy z prodeje investuje tam, kde peníze chybí

28. 03. 2018

Areál elektrotechnických dílen Střední školy strojní, stavební a dopravní v Kateřinkách nebo budovy v Nové ulici v liberecké čtvrti Františkov budou mít nové majitele. Ti za tyto nemovitosti na základě nabídkového řízení zaplatí Libereckému kraji celkem 12,2 milionu korun. Aktuálně má kraj v nabídce nevyužívanou administrativní budovu v Jablonci nad Nisou a připravuje prodej bývalého objektu Domova pro osoby se zdravotním postižením v Mařenicích.

Za areál v Kateřinkách, který jsme nabídli včetně nevyužitých pozemků a jezu na Černé Nise, dostane Liberecký kraj, pokud vše vypořádáme, 6,2 milionu korun, což je o 680 tisíc korun více, než byla původní nabídková cena. V případě areálu na Františkově získá Liberecký kraj částku
6 milionů korun,
“ říká statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku
a informatiky Jitka Volfová a dodává: „Pro kraj to znamená nejen příjmy z prodeje, ale také ušetřené peníze za správu těchto nepotřebných nemovitostí.“

V dubnu by měla prodeje schválit Rada Libereckého kraje, která návrh následně předloží zastupitelstvu. „Peníze pak můžeme použít tam, kde jsou opravdu potřeba. Studenti Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě se tak například mohou těšit na opravenou sklářskou pec. Další peníze půjdou do modernizace zázemí krajských zařízení sociální služeb, aby splňovaly současné standardy,“ vysvětluje náměstkyně Volfová.

Sociální služby Liberecký kraj zkvalitňuje průběžně. Zásadní proměnou už prošel Domov pro osoby se zdravotním postižením v Mařenicích na Českolipsku, jehož klientky se přesunuly do čtyř domů s malými byty. Vyměnily tak ústav za rodinné bydlení. „Původní budova ale kraji zůstala. Smysluplné využití pro ni nemáme a ani mít nebudeme. Než aby dál chátrala a kraj platil za její údržbu, nabídneme ji ještě na konci března k prodeji za minimální nabídkovou cenu 4,9 milionu korun,“ doplňuje náměstkyně.

V jabloneckém Mšeně nad Nisou čeká na nového majitele bývalá administrativní budova, kterou nabízí Liberecký kraj za minimální nabídkovou kupní cenu 5,75 milionu korun. Objekt má ve správě Pedagogicko-psychologická poradna, Jablonec nad Nisou, která je příspěvkovou organizací kraje. Více informací k prodeji této nemovitosti, včetně popisu, jak takové nabídkové řízení probíhá a jaké podmínky musí splnit zájemce o koupi, najdete ZDE.

Bc. Markéta Žitná (Dědková)
marketa.zitna@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624