Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj reaguje na námitky proti zadávacím dokumentacím na rekonstrukce krajských silnic

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 03. 2019 00:00
  • Doprava

Sdílet článek

U šesti z osmi probíhajících veřejných zakázek na rekonstrukce krajských silnic podal stejný uchazeč námitky proti zadávacím dokumentacím. V převážném rozsahu kraj námitky zamítnul. V loňském roce měl kraj stejné zadávací podmínky a neobdržel námitku žádnou. Liberecký kraj má na letošní rok pod smlouvou 24 stavebních akcí za zhruba 257 milionů korun. Platí je ze svého rozpočtu a na rekonstrukce plánuje letos vynaložit celkovou částku ve výši 340 milionů. Další peníze, přibližně 82 milionů korun, dá kraj na projekty spolufinancované z Integrovaného operačního programu.

„V současné době máme vypsáno dalších osm výběrových řízení, u kterých stále čekáme na peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury. U šesti z nich podal uchazeč námitky proti zadávacím dokumentacím na znění smlouvy, navýšení předpokládané hodnoty o inflaci či neomezování maximální přípustné hodnoty veřejné zakázky,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Liberecký kraj má však ve srovnání s ostatními kraji či Ředitelstvím silnic a dálnic ČR obdobné podmínky pro znění smluv. Ve smluvních vztazích nejsou žádné zásadní nesrovnalosti. „Stavební trh je přesycen a kraj dostává méně nabídek. Nejvýhodnější z nich dosahují letos hodnoty kolem 92 % oproti předpokládané hodnotě veřejné zakázky,“ dodal náměstek Sviták.

Rada kraje se včera rozhodla upravit termín pro zahájení stavebních prací ve smlouvách, a to nejpozději do 30 dnů od předání a převzetí staveniště. Kraj chce, aby měl zhotovitel čas na zařízení rozhodnutí o dopravním omezení. Radní také odsouhlasili úpravu termínů týkajících se přerušení, prodloužení stavebních prací a odstranění vad stavby.  

Youtube video

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky