Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj rozšíří nabídku na železnici o nové noční vlaky

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 11. 2023 15:59
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

Rada kraje rozhodla na včerejším jednání o rozšíření objednávky Libereckého kraje o nové noční vlaky s provozem mezi nedělemi a čtvrtky s odjezdy okolo 23:30 z Liberce ve směrech Tanvald (Desná), Frýdlant, Hrádek nad Nisou, Semily a Česká Lípa.

„Nyní jednáme s příslušnými dopravci o zavedení nových vlaků v nejdřívějším možném termínu. Detaily zveřejníme hned poté,“ uvedl statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy Jan Sviták. „Smyslem spojů má být možnost návratu cestujících z kulturních akcí v Liberci, případně návrat zaměstnanců z odpoledních směn, a to tehdy, kdy například nestihnou spoj po půl jedenácté večer.“

Doposud na trasách z Liberce jezdí vlaky s odjezdy okolo 0:35, ale to pouze ve dnech, po kterých následuje volný (nepracovní) den, tj. zejména v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli. Obsazenost spojů dosahuje úrovně až 20 cestujících na odjezdu z Liberce.

„V novém návrhu počítáme s provozem vlaků v každé noci týdne, kdy neodjíždí vlaky okolo 0:35. Výsledkem záměru by tak byl noční provoz od neděle do čtvrtka (cca 256 dodatečných provozních dnů) s odjezdy okolo 23:30 a v sobotu a v neděli okolo 0:35, v souhrnu tedy každou noc,“ dodal statutární náměstek Sviták.

Se zavedením nových nočních spojů souvisí zvýšené náklady, jelikož se musí počítat s návratem souprav zpět na původní místo nocování, aby byly brzy ráno v Liberci k dispozici na ranní spoje. Celkové náklady za zavedení těchto nových spojů tak činí zhruba 9,734 milionu korun za rok. Vlaky začnou jezdit od mimořádné změny jízdního řádu v průběhu prvního čtvrtletí 2024. Termín ještě s ohledem na proces vytváření jízdního řádu a související technologii bude upřesněn.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky