Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Kraj uspěl i s druhou žalobou proti rozhodnutí antimonopolního úřadu

08. 06. 2020

Krajský soud v Brně v pátek 29. května zrušil rozhodnutí předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve věci odbavovacího zařízení IDOL. KORID LK, spol. s r.o. žalobu na ÚOHS podal v polovině loňského roku. Veřejná zakázka se týkala dodání odbavovacího zařízení pro příměstskou autobusovou dopravu a MHD v Jablonci and Nisou, České Lípě a Turnově na dobu 5 let za zhruba 40 milionů korun bez DPH. Odůvodnění rozsudku obdržel KORID LK v pátek 5. června. 

„Již druhé rozhodnutí brněnského krajského soudu nám dalo ve sporu s antimonopolním úřadem za pravdu. Kvůli tomu jsme více než rok nemohli zajistit výměnu odbavovacích zařízení v příměstských autobusech. V čí prospěch Úřad pro ochranu hospodářské soutěže opakovaně rozhoduje, ponechám na laskavém čtenáři,“ uvedl hejtman Martin Půta.

ÚOHS tehdy rozhodl, že výběrové řízení je v rozporu se zásadami transparentnosti o zadávání veřejných zakázek a zrušil jej. KORID LK se proti rozhodnutí ohradil a podal rozklad, který v dubnu loňského roku antimonopolní úřad zamítl.

„Argumenty antimonopolního úřadu byly pouze formální a netýkaly se přímo výběru nejvýhodnější nabídky. Stáli jsme si za tím, že ÚOHS nemusel zadávací řízení rušit celé, ale mohl nám pouze zakázat změnu dodavatele odbavovacího zařízení v průběhu plnění zakázky. Nezbývalo nám proto nic jiného, než v červnu 2019 podat proti rozhodnutí předsedy ÚOHS žalobu,“ doplnil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Krajský soud v Brně dospěl k závěru, že je žaloba důvodná a svým rozhodnutím vrátil celou záležitost k dalšímu řízení antimonopolnímu úřadu, který je také povinen zaplatit náhrady soudních nákladů ve výši 3.000 korun. Proti tomuto rozsudku lze podat kasační stížnost.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419