Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vyhlašuje program na zvýšení bezpečnosti na školách

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 14. 02. 2024 10:53

Sdílet článek

Celkem pět milionů korun připravil kraj do programu 1.5 s názvem Ochrana škol jako možných měkkých cílů. Dotaci mohou využít obce jako zřizovatelé škol a také privátní sektor či církev zřizující základní školu. Žádosti bude přijímat krajský úřad v termínu od 25. března do 12. dubna letošního roku.

„Peníze na tento program jsme využili z přebytku loňského hospodaření. Reagujeme tím mimo jiné i na výsledek dotazníkového šetření, ze kterého vyplývá, že více než třetina škol nemá zpracované metodické plány, které potřebují na lepší zabezpečení budov, dětí a pedagogů. V tom jim chceme co nejvíce pomoci,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Dotace z tohoto programu bude určena na opatření vedoucí k větší bezpečnosti škol jako měkkých cílů, stanovení bezpečnostních priorit, vytvoření funkčního systému ochrany a nastavení provázaných bezpečnostních opatření. Peníze pak mohou využít zřizovatelé škol například na vzdělávací a výcvikové akce pro pedagogické i nepedagogické pracovníky či vytvoření metodických plánů v souladu s pokyny Ministerstva vnitra.

Kraj poskytne dotaci do výše 50 % způsobilých výdajů. Minimálně se jedná od 25.000 korun, maximálně pak o 100.000 korun. Veškeré informace k vyplnění žádostí naleznou zájemci zde: http://dotace.kraj-lbc.cz/

Dosavadní stručný přehled práce Libereckého kraje v oblasti bezpečnosti:

  • V roce 2018 organizace seminářů pro odbornou veřejnost
  • 2019–2021 kraj využil dotační titul Ministerstva vnitra na projekt „Ochrana a zabezpečení škol a školských zařízení jako měkkých cílů“
  • Z dotačních titulů vynaloženo přibližně 3,5 milionu korun, zapojilo se 16 škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem a vzděláváním prošlo přes 300 pedagogických i nepedagogických zaměstnanců
  • Dále ve spolupráci s policií – dvakrát do roka cvičení na téma „AMOK – útok aktivního střelce“. Za poslední dva roky se cvičení uskutečnila například na středních školách v Turnově, Frýdlantu, České Lípě a Jablonci nad Nisou
  • Dotační titul ale skončil, a tak nyní krajský odbor školství má vlastní tříletý projekt na systematické proškolování dalších škol zřizovaných Libereckým krajem včetně jednoduchých metodických návodů k běžnému použití ve smyslu strategie UTEČ, SCHOVEJ SE, BOJUJ!

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky