Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj zrekonstruuje další úseky silnic. Řidiči se dočkají v Mimoni, Šimonovicích, České Lípě i Jablonném v Podještědí

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 03. 2020 10:51
  • Doprava

Sdílet článek

Ačkoliv v zemi je vyhlášen nouzový stav, Liberecký kraj přesto pokračuje v přípravě rekonstrukcí silnic. Opravy se dočkají silnice II/268 z Mimoně na hranice Libereckého kraje, most na silnici III. třídy přes Cedron v obci Benecko a silnice III. třídy v Šimonovicích, České Lípě, v Jablonném v Podještědí a v Jablonci nad Nisou.

Rekonstrukce silnice II/268 z Mimoně na hranice kraje je rozdělena na sedm úseků. „Začátek je na hranici Libereckého a Středočeského kraje v obci Dolní Krupá, konec v Mimoni před železničním přejezdem. Celková délka rekonstruované silnice je 12,2 kilometru. „Jedná se o důležitou spojnici vedoucí do bývalého vojenského prostoru Ralsko. Rekonstrukce je opravdu nezbytná,“ uvedl Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Kromě samotné opravy silnice, kde jsou místy už vyjeté koleje, přinese rekonstrukce také opravy propustků a mostů, nové chodníky, dopravní značení a veřejné osvětlení. V Kuřívodech dojde k úpravě křižovatky v centru obce a vznikne také nová cyklostezka.

Akce je spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady činí 184.254.533,54 korun včetně DPH, Liberecký kraj přispěje částkou 177.942.733,85 korun včetně DPH, Město Ralsko uhradí 6.311.799,69 korun včetně DPH.

Zhotovitele zná i úsek silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov, kde dojde ke kompletní rekonstrukci úseku v délce 5,3 kilometru. Kraj na ni získal dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu; cena bude 193,5 milionu korun.

Také v Šimonovicích bude Liberecký kraj spolupracovat s obcí. Práce na silnici III/28710 v Šimonovicích spočívají v kompletní rekonstrukci včetně položení nového asfaltu v celkové délce 314 metrů. „Rekonstruovaný úsek doplní nový chodník, veřejné osvětlení a autobusové zastávky z obecního rozpočtu, celkové náklady dosahují 3,9 milionu korun,“ dodal náměstek Sviták.

Další společnou akcí, kterou je Liberecký kraj připraven zahájit, je výstavba okružní křižovatky v Jablonci nad Nisou na Ostrém rohu. Kraj vybuduje křižovatku za takřka 18 milionů korun a město Jablonec nad Nisou komunikace pro pěší a cyklisty včetně veřejného osvětlení za 4,5 milionu. Stavba začne po dokončení opravy plynovodu v Janovské ulici a přeložky plynovodu v oblasti křižovatky.

Rekonstrukcí projde i most, po němž vede silnice III/28624 přes koryto potoka Cedron mezi obcemi Jilemnice a Benecko a který je již v havarijním stavu. Celkové náklady činí 14,5 milionu korun. Řidiči zde budou muset počítat s úplnou uzavírkou provozu. Řidiči se také mohou těšit na opravený, rozšířený a novým dopravním značením opatřený více než třísetmetrový úsek silnice III/27014 v Jablonném v Podještědí; zde náklady dosahují částky 7 milionů korun.

Na silnici II/268 v Novém Boru se před časem zřítila část skalního bloku. Je proto potřeba dát silnici do pořádku a skalní masiv o výšce čtyři až osm a délce šedesát metrů sanovat. Náklady činí 1,7 milionu korun.

Kvůli současné situaci, kterou komplikuje pandemie koronaviru a kvůli problémům se získáním stavebního materiálu bylo rozhodnuto o odložení pokračování rekonstrukce silnice III. třídy v obci Oldřichov v Hájích. Původní termín úplné uzavírky provozu byl stanoven na 1. dubna a odkládá se předběžně na období po Velikonocích — na úterý 14. dubna. „Věřím, že v této nelehké situaci obyvatelé Oldřichova, ale i řidiči cestující do Frýdlantského výběžku uvítají, že je silnice průjezdná,“ dodal náměstek Sviták. Stroje umlkly také na rekonstrukci silnice II/610 z Turnova na hranice kraje. Zahájení prací se očekává v první polovině dubna.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky