Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj zvýší částku na podporu rozvoje měst a obcí. Celkem rozdělí téměř 27 milionů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 04. 2022 09:43
  • Rozvoj

Sdílet článek

Zvýšení částky, která bude rozdělena mezi obce a svazky obcí v rámci rozvojového Programu obnovy venkova, schválili na svém zasedání krajští radní. Záměr musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

„Původně mělo na různé projekty putovat 25,2 milionu korun s tím, že pro obce bylo vyčleněno dvacet milionů a pro dobrovolné svazky obcí 5,2 milionu korun,“ uvedl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Díky penězům, které se podařilo ušetřit z vyúčtovaných projektů z předchozího roku, byla rezerva programu navýšena o 1.665.500 korun. Celková výše částky tak činí 26.864.971,20 korun.

Obce si rozdělí 21.145.671,20 korun. Díky těmto penězům se tak například dočkají nového chodníku ve Zdislavě, opravy silnic v Krásném Lese, rekonstrukce střechy na mateřské škole v Provodíně, vybudování veřejného osvětlení v Nové Vsi nad Popelkou či revitalizace zeleně na hřbitově v Proseči pod Ještědem.

Dobrovolné svazky obcí si rozdělí 5.719.000 korun. Využijí je kupříkladu na poradenství v oblasti regionálního rozvoje, jako to bude v mikroregionech Frýdlantsko a Podkozákovsko a v případě Svazku obcí Novoborska, anebo třeba na pořízení automobilu s vysokozdvižnou plošinou pro Mikroregion Tábor.

„Celkem se sešla stovka žádostí. U svazků obcí získalo podporu všech dvanáct, u jednotlivých obcí je situace taková, že 71 žádostí obdrží podporu v požadované výši, pět ve zkrácené a 12 žádostí obcí se příspěvku nedočká z důvodu nedostatku financí v programu nebo nízkého bodového hodnocení,“ doplnil Ulvr.

Výše částky, která letos podpoří jednotlivé projekty, signalizuje po nedávném covidovém útlumu pozvolný návrat k obvyklým poměrům a jejich stabilizaci. „V roce 2018 jsme rozdělili přes 28 milionů korun, rok nato to bylo nejvíc v historii kraje – přes 29 milionů. Roku 2020 však příspěvek kvůli restrikcím přijatým k udržení vyrovnaného krajského rozpočtu v souvislosti s koronavirovou pandemií představoval pouze 20 milionů. Vloni to bylo 27,2 milionu a jsem rád, že nyní, kdy po navýšení činí výše částky 26,8 milionu korun, opět můžeme obcím pomáhat v podstatě téměř stejně tak, jak tomu bylo v uplynulých letech,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

V rámci Programu obnovy venkova lze žádat například o příspěvky na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti, komplexní úpravu návsí, náměstí, dále na obnovu a zřizování veřejné zeleně – parky, aleje, sady, opravu a výstavbu komunikací, chodníků, veřejného osvětlení, mostků, zálivů autobusové dopravy, parkovišť a zpevněných ploch, projekty na vzdělávání a poradenství v oblasti rozvoje venkova a obnovy vesnice, integrované projekty venkovských mikroregionů a obnovu válečných hrobů. Z programu lze získat dotaci ve výši 30–70 % celkových nákladů na projekt.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky