Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraje dostanou na rekonstrukce silnic od státu pouze polovinu slíbených peněz

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 24. 04. 2019 00:00
  • Doprava
  • Sociální

Sdílet článek

Liberecký kraj by měl získat od Státního fondu dopravní infrastruktury dotaci na rekonstrukce silnic II. a III. třídy ve výši cca 80 milionů korun. Oproti původnímu slibu získají kraje o polovinu méně prostředků. Stát se zavázal krajům každoročně poskytnout 4 miliardy. Na základě sdělení premiéra České republiky kraje pro letošní rok dostanou pouze 2 miliardy korun.

Velice mě mrzí, že vláda nesplnila svůj veřejný a mnohokrát opakovaný slib. Nyní jsme v situaci, kdy musíme pro letošní rok najít dalších 80 milionů korun, abychom mohli zahájit práce na silnicích, které jsou na letošní rok naplánované a už u nich probíhají soutěže na dodavatele. Letos jsme na opravy a rekonstrukce silnic vyčlenili už 300 milionů a nezbyde nám než hledat další peníze v krajském rozpočtu. Budeme čekat na podmínky nové výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu a snažit se do ní přihlásit další projekty,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Kraj má na letošní rok ve svém rozpočtu na rekonstrukce silnic II. a III. třídy částku 340 milionů korun. Nad rámec této částky počítal s dotací od státu ve výši 163 milionů. V současné době má kraj již podepsány smlouvy za celkem 255 milionů korun. U dalších sedmi výběrových řízení v předpokládaném objemu 200 milionů probíhá v současné době výběr zhotovitele. „Z důvodu nedodržení slibu od státu v letošním roce oproti původnímu předpokladu některé rekonstrukce nezačnou,“ dodal Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Kraje, které v roce 2000 převzaly od státu nevyhovující a havarijní úseky silnic, bez jakéhokoliv příspěvku na správu a údržbu, získávají dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury pravidelně od roku 2014. Liberecký kraj má i přes zvýšené finanční prostředky na rekonstrukce silnic nadále zhruba polovinu komunikací v nevyhovujícím nebo havarijním stavu. Kompletní obnova a údržba vozovek silnic II. a III. třídy včetně cyklostezek v rámci desetiletého plánu by stála 1,9 miliardy korun. „Tato částka ke všemu nezahrnuje náklady na opravy mostů, propustků, zdí, dopravního značení, případně náklady na diagnostiky vozovek a projekční práce,“ vysvětlil Sviták.

Z důvodu snížení dotace od státu oproti původnímu předpokladu se v letošním roce pravděpodobně nedočkají rekonstrukce úseku silnice III/28617 v Mříčné či silnice III/26836 Cvikov–Lindava.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky