Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraji bude příští rok kvůli zrušení superhrubé mzdy chybět více než půl miliardy korun. Zvažuje zrušení dotačních fondů, zastavení investic a oprav

Mgr. Andrea Fulková

vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů

  • 25. 11. 2020 12:18
  • Ekonomika
  • Rozvoj

Sdílet článek

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila 20. listopadu daňový balíček, kterým se ruší tzv. superhrubá mzda a provádí změna výpočtu daně z příjmů. Daň z příjmů fyzických osob by měla klesnout na 15 % počítaných z hrubé mzdy. Daňový balíček ovšem přináší problémy pro kraje, kterým se nejenže bude hůře schvalovat rozpočet pro příští rok, ale pokud zákon bude podpořen senátem a prezidentem, budou nuceny přijmout drastická úsporná opatření.

„Poslanecká sněmovna přijala daňový balíček, který je pro přípravu rozpočtu kraje na rok 2021 doslova pohromou. S dopady koronavirové krize bychom se ještě dokázali vyrovnat, pokud by však legislativní proces schválení daňového balíčku pokračoval tak, jak bylo sněmovnou prohlašováno, propadnou se nám daňové příjmy o dalších 540 milionů korun,“ vysvětlil Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. „Pokryli bychom sotva mandatorní výdaje, zastavili nezasmluvněné investice a pro rok 2021 zrušili dotační programy. Nesouhlasím s přijatým modelem zdanění bez kompenzací propadu příjmů samospráv, který schválila poslanecká sněmovna. Stále věřím v odpovědný přístup ústavních činitelů. Řešení vidím v senátu, který může situaci napravit pozměňovacím návrhem,“ doplnil náměstek Miklík.

Liberecký kraj by, pokud ke zrušení superhrubé mzdy dojde, nemohl připravovat žádné nové projekty a investice, zastavil by veškeré současné dotační programy a nezakládal nové.

„Na účtu Libereckého kraje je k 30. září celkem 2,4 miliardy korun. Z toho 1,7 miliardy jsou smluvní závazky na investice, 344 miliony korun jsou účelové dotace ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstva práce a sociálních věcí i státního fondu dopravní infrastruktury, 90 milionů je dotační fond Libereckého kraje. Volné zdroje jsou 221 miliony korun. Schválený daňový balíček přinese zásadní stopku v investicích, podpoře a opravách. Kraj úspory bude hledat a najde je. Stejný krok by ale měla udělat vláda. Ve chvíli, kdy do veřejných rozpočtů zasekává další sekeru ve výši 130 miliard korun, by i ona měla šetřit, protože bez úspor ve vládních výdajích zaplatí toto snížení daně nakonec naše děti,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky