Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajinou sklářů na pomezí Jizerských hor a Českého ráje provede doktor Kittel

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 10. 2020 12:15
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

 

Příjemný výlet, na němž se lze dozvědět, jak vypadá mačkárna a jak se vyráběly skleněné korálky, lze podniknout na pomezí Českého ráje a Jizerských hor. Symbolickým průvodcem budiž legendární jizerskohorský ranhojič Jan Josef Anton Eleazar Kittel.

Poznávací okruh začíná v obci Pěnčín, která své jméno získala v době, kdy zde ptáčníci chytali zpěvné ptactvo – pěnice a čížky. Ptáčníky v pozdější době nahradili skláři a kvidění je zde dodnes řada takzvaných mačkáren neboli driket, což jsou malá stavení s dvěma komíny, kde se v dřívějších dobách ze skleněných tyčí vymačkávaly korálky a knoflíky.

„Dnes se dobrý mačkář hledá velice těžko, ale bývalo to řemeslo, kterým se na Jablonecku zabývaly doslova celé rodiny,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Po cyklotrase č. 4249 pokračuje trasa směrem na Krásnou. A krásně tu opravdu je, mají zde malebný kostel sv. Josefa, faru, studánku, naučnou stezku a také Kittelův dům s muzeem. Tato nedávno opravená stavba, zvaná také Burk, je opředena legendami, stejně jako život jejího někdejšího majitele, léčitele Jana Josefa Antona Eleazara Kittela. V nově zrekonstruovaném roubeném stavení je možné nahlédnout pod pokličku jeho lektvarům a léčebným metodám, nakouknout do unikátní černé kuchyně a projít se bylinkovou zahrádkou.

Z Krásné vede cesta po modré značce a duch tajemného doktora Kittela je stále přítomen. Připomínají ho Čertovy kameny, místo, kde se Kittel údajně upsal ďáblu, pramen Žernovníku, odkud prý pocházela kostra neznámého vojáka, kterou měl doktor ve své pitevně, a vrchol Černé studnice s rozhlednou. Po červeně značené trase Hřebenovky se dojde až na rozcestí Berany, odtud pak pořád z kopce zpátky do Pěnčína.

Kittelovsko se dá objevovat buď pěšky anebo prostřednictvím okružní jízdy výletním vláčkem.  Vyjíždí z Farmy Pěnčín, kde mohou zájemci ochutnat místní kozí sýr a vyrobit si skleněný náramek na památku.

Trasa v délce 11,9 kilometru je vhodná pro rodiny s malými dětmi, rodiny s většími dětmi, zvídavé turisty i aktivní seniory. Mapa trasy je na odkazu https://mapy.cz/s/fehecagupu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky