Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajská referenda

Mgr. Martin Hýsek

právník

  • 17. 08. 2023 10:05
  • 106/1999

Sdílet článek

Předmět žádosti:

Žadatel žádal o poskytnutí odpovědi na následující dotazy v souvislosti se snahou skupiny osob, které ve veřejném prostoru a zejména na sociální síti FB prohlašují: "Krajská referenda jsou zákonný nástroj, jak prosadit vůli lidu za využití platné legislativy ČR takovým způsobem, aby se touto vůli musela řídit Poslanecká sněmovna a další struktury v řízení státu." (zdroj www.obcanbily.cz), a to vše pomocí zákona č. 118/2010 Sb.:

  1. Hypoteticky vzato pokud by návrh přípravného výboru, dle zák. č. 118/2010 Sb., na vyhlášení referenda, podpořilo nejméně 6% oprávněných voličů vašeho kraje, vyhlásil by Váš kraj referendum s otázkou: Má Česká republika vystoupit z NATO?
  2. Je výsledek takového referenda(pokud by bylo vyhlášeno) závazný pro poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR?
  3. Lze pomocí institutu krajských referend dle zák. č. 118/2010 Sb. měnit Zákony, či dokonce Ústavu ČR?
  4. Lze pomocí institutu krajských referend obcházet moc zákonodárnou?

Odpověď na žádost:

KÚ LK sdělil žadateli následujici:

Ad 1. a 2.) Kraj může vyhlásit jen referendum, které se týká záležitostí (kompetencí) kraje v samostatné působnosti, pod což členství v NATO nespadá, takže toto referendum kraj vyhlásit nesmí. Dotyčné osoby ovšem toto ani nežádají, chtějí „jen“ referendum o tom, zda má kraj v rámci legislativní iniciativy navrhnout ústavní zákon o referendu o vystoupení z NATO a EU  a ten pak předložit Poslanecké sněmovně (která jej může odmítnout jako jakýkoliv jiný návrh zákona). Lze prakticky vyloučit, že by zastupitelstvo LK schválilo předložení takového návrhu Poslanecké sněmovně.

Ad 3. a 4.) Nikoliv, kraje mohou jen navrhovat zákony a zastupitelstvem kraje schválené návrhy zákonů pak předkládat  poslanecké sněmovně, která jako jediná (spolu se senátem) může zákony ČR přijímat.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky