Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krajská tripartita jednala o dopadu cen energií na krajské firmy

05. 09. 2022

O současném stavu energií dnes na krajské tripartitě jednal Martin Půta, hejtman Libereckého kraje se zástupci z řad zaměstnavatelů v regionu, Svazu průmyslu a dopravy, libereckého úřadu práce a odborových svazů v Libereckém kraji. Všechny společně trápí aktuální situace, která byla jediným tématem jednání.  

„Ujistil jsem na schůzce všechny, že školy, nemocnice, sociální a další klíčové služby nebude Liberecký kraj z důvodu růstu ceny energií omezovat,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Chtěl jsem samozřejmě také vědět, jak se s růstem cen vypořádávají firmy v našem regionu. Jsem rád za všechny důležité zkušenosti z každodenního života podnikatelů a odborových svazů, které na jednání zazněly. Ve čtvrtek máme ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou další schůzku o tomto tématu s krajskými podnikateli, a to z oboru sklářství,“ uvedl Martin Půta.

„Nedobrou situaci na trhu energií vedle podniků již poznávají nejen domácnosti, ale i státní instituce. Ti, kteří nemají cenu zafixovanou, již nyní platí ceny mnohonásobně vyšší než doposud. Naše firma Preciosa ceny v oblasti energií má nyní zafixované na finanční výši, která je ve srovnání se současným stavem mnohem lepší, i tak zřejmě utratíme za energie o více než miliardu víc. Část těchto peněz by si ale více zasloužili naši zaměstnanci než spekulanti s energiemi,“ uvedl Ludvík Karl, předseda představenstva společnosti PRECIOSA, a.s. 

„Liberecký kraj si již několikrát vyzkoušel nákup energií na burze, v posledních měsících ovšem neúspěšně. V současné turbulentní době totiž není dlouhodobě možné udržet dojednané limity ceny. Na začátku roku bychom proto chtěli nakupovat na spotu a předpokládám, že to bude velký zásah do krajského rozpočtu. Na rok musíme nakoupit elektrickou energii v objemu 32.000 MWh a plyn v objemu 83.000 MWh, což je při současných cenách o 500 milionů korun více než letos,“ sdělil náměstek Zbyněk Miklík. 

„Dnešní jednání mohu zhodnotit jako volání zaměstnavatelů a zástupců zaměstnanců po naději. Lidé mají strach a jsou oprávněně zneklidněni z vývoje budoucnosti. Chtějí a musí dostávat pravidelně, srozumitelně informace a vysvětlení kroků, kterou brzy povedou k řešení,“ shrnul hejtman Půta.  

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324