Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajské dožínky hostila letos Smržovka a výhercem potravinářského výrobku roku LK je Turistická klobása z Jatek Lomnice nad Popelkou

Šírová Květa

  • 04. 09. 2011 12:42
  • Rozvoj

Sdílet článek

Stovky lidí přišly v sobotu podpořit regionální výrobce z oblasti potravinářství a zemědělství na 9. ročník Krajských dožínkových slavností Libereckého kraje, které se konaly v areálu Parkhotelu ve Smržovce. Nechybělo ani tradiční vyhlašování soutěže Nejlepší výrobek Libereckého kraje roku 2011 z odvětví potravinářství a zemědělství. S nejvyšším bodovým ohodnocení 967 bodů se jím stal výrobek Turistická klobása od výrobce Jatky Lomnice a.s., Lomničan. Krajské dožínkové slavnosti se konaly pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Stanislava Eichlera, radního Libereckého kraje pro zemědělství a životní prostředí Jaroslava Podzimka a starosty města Smržovka Marka Hotovce. Pořadatelem akce byl Liberecký kraj, Regionální agrární rada Libereckého kraje, město Smržovka a OAK Jablonec nad Nisou a Liberec.

„Krajské dožínkové slavnosti jsou již tradiční oslavou práce zemědělců a potravinářů Libereckého kraje. Byl to právě náš kraj, který tuto tradici obnovil, a to jako první v celé České republice. První krajské dožínkové slavnosti se konaly v roce 2002 v Semilech. Letos jsme tedy měli oslavit jubilejní desátý ročník Dožínek, ale bohužel v loňském roce byly přípravy akce zastaveny tragickými povodněmi. Divoká voda zpustošila tisíce hektarů půdy, byla zasažena také zemědělská družstva a potravinářské výrobny, takže opravdu nebylo co oslavovat. Letos jsme se tedy sešli při devátém ročníku Krajských dožínkových slavností, a to právě ve Smržovce, ve městě pod Černostudničním hřebenem, které se pyšní bohatou historií sahající až do první poloviny 16. století,“ řekl v úvodní řeči hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, který v rámci Dožínek předával hlavní ocenění Nejlepší výrobek Libereckého kraje roku 2011 z odvětví potravinářství a zemědělství Miloši Hvězdovi řediteli společnosti Jatky Lomnice a.s., Lomničan. 

Soutěž o titul Výrobek roku probíhá od roku 2004 a v letošním roce se zemědělci a potravináři utkali již v 8. ročníku.V rámci diverzifikace zemědělských činností vznikají a fungují malé výrobny, které ze zemědělských produktů vytvářejí velice kvalitní potravinářské výrobky. Z tohoto důvodu je v rámci Krajské koncepce zemědělství Libereckého kraje navržena jako jedna z možností, které podporují rozvoj tohoto podnikání a tím i rozvoj venkovského prostoru, soutěž o ocenění Výrobek Libereckého kraje z odvětví potravinářství-zemědělství.

“V současnosti mají zpracovatelé, farmáři i ekologičtí producenti možnost přihlásit svou produkci do 12 hlavních kategorií, které jsou dále členěny na dílčí kategorie jednotlivých druhů produktů. Vítěz v kategorii získává titul „Výrobek roku“ a celkový vítěz titul „Nejlepší výrobek roku“. Titul je udělen na dobu 2 let. Současně výherce v jednotlivých kategoriích získává dar ve výši 20 000,- Kč a celkový vítěz 40 000,- Kč,“ vysvětlil radní Jaroslav Podzimek, jehož resort celou soutěž připravuje a organizuje také Krajské dožínky.

Každý výrobek je v soutěži posuzován podle stanovených kritérií, jakými jsou například inovativnost, design, použité materiály, suroviny a způsob výroby nebo vliv výrobku na zdraví zákazníka. K termínu uzávěrky 31. května 2011 se do soutěže přihlásilo 14 výrobců z Libereckého kraje. Krajský úřad tedy posuzoval celkem 39 výrobků v 9 kategoriích.Přihlášené výrobky posuzovala hodnotící komise - Výbor zemědělství a životního prostředí Zastupitelstva Libereckého kraje dne 16. června 2011 podle daných kritérií. K datu zasedání hodnotící komise však nebyl dodán vzorek jednoho výrobku, proto bylo hodnoceno celkem 38 výrobků od 13 výrobců v 8 kategoriích,

 

Výsledky soutěže Nejlepší výrobek Libereckého kraje roku 2011 z odvětví potravinářství – zemědělství a předání charitativních šeků:

Liberecký kraj udělil ocenění Nejlepší výrobek Libereckého kraje roku 2011 z odvětví potravinářství – zemědělství za nejvyšší bodové ohodnocení 967 bodů celkovému vítězi

výrobku Turistická klobása

výrobce Jatky Lomnice a.s., Lomničan

Liberecký kraj dále udělil ocenění Nejlepší výrobek Libereckého kraje roku 2011 z odvětví potravinářství – zemědělství v kategoriích:

Kategorie „Maso a masné výrobky“

výrobku Turistická klobása

výrobce Jatky Lomnice a.s., Lomničan

Kategorie „Mléko a mléčné výrobky“

výrobku Příšovické máslo

výrobce PLASTCOM, akciová společnost, Mlékárna Příšovice

Kategorie „Mlýnské a pekařské výrobky“

výrobku Podhorský chléb, 500 g

výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.

 Jizerské pekárny zároveň věnovaly částku 20.000,- Kč, za vítězství v kategorii Farní charitě v České Lípě. Darované finanční prostředky pomohou projektu Farní charity – Sociálnímu automobilu, který zajišťuje odvoz dětí se zdravotním handicapem do škol.

Kategorie „Alkoholické a nealkoholické nápoje“

výrobku Červená řepa s jablkem

výrobce MOŠTOVNA LAŽANY, výroba nápojů, spol. s r.o.

Moštovna Lažany zároveň věnovala částku 20.000,- Kč, za vítězství v kategorii Domovu Maxov. Z darovaných prostředků bude hrazena velmi účinná hippoterapie pro klienty Domova Maxov.

Kategorie „Soukromé farmy“

výrobku Čerstvej bílej – sýr přírodní nezrající s olivami

výrobce Tomáš Pelikán, Tompeli

Kategorie „Potraviny pro zvláštní výživu“

výrobku Rakvičky bezlepkové, 90 g

výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.

Jizerské pekárny zároveň věnovaly částku 20.000,- Kč, za vítězství v kategorii Obecně prospěšné společnosti MAJÁK. Společnost MAJÁK se dlouhodobě zabývá osvětovou přednáškovou činností mezi mládeží týkající se různých ožehavých témat zejména protidrogové tématiky, partnerských a mezilidských vztahů, rodičovství a dalších.

Kategorie „Biopotraviny“

výrobku BIO čerstvý kozí sýr uzený

výrobce Josef Pulíček

Kategorie „Vejce a vaječné výrobky“

výrobku Smaženka, 150 g

výrobce JVS Semilská pekárna, s.r.o.

Ceny nejlepším výrobcům oceněným v soutěži Nejlepší výrobek Libereckého kraje roku 2011 z odvětví potravinářství – zemědělství předávali: Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje, Jaroslav Podzimek, člen rady Libereckého kraje, Martin Balatka, předseda RAR, Milan Šír, předseda zemědělského výboru Libereckého kraje, Pavel Petráček, člen rady kraje, Robert Dušek, poslanec Evropského Parlamentu, Petr Skokan, poslanec Parlamentu ČR, Jan Farský poslanec Parlamentu ČR a Marek Hotovec, starosta města Smržovka.

Ke Krajským dožínkovým slavnostem patří také tradiční zvyky jako bohoslužba Díkuvzdání Bohu za úrodu, která se konala v pravé poledne v kostele sv. Archanděla Michaela odkud poté vyrazil Dožínkový průvod, v jehož čele byl nesen dožínkový věnec. Věnec byl při slavnostním zahájení dožínkových slaností předán hejtmanovi kraje Stanislavu Eichlerovi a radnímu Jaroslavu Podzimkovi.  

V rámci přípravy Krajských dožínkových slavností je každoročně vydávána publikace Výrobek roku Libereckého kraje, ve které Liberecký kraj prezentuje všechny výrobce, kteří se přihlásili do soutěže o výrobek roku. 

„Liberecký kraj se dle svých možností snaží  podporovat regionální výrobce  potravinářských výrobků, a to především v jejich propagaci co nejširšímu okruhu spotřebitelů a vytvářením podmínek pro přímý kontakt výrobce se spotřebitelem. Proto je také každý rok tato publikace vydávána,“ vysvětlil radní Jaroslav Podzimek.  

Připraven byl také bohatý zábavní program pro všechny věkové kategorie návštěvníků. Vystoupily folklórní soubory Horačky, Jizera, Šafrán a Jilemské paní a dívky. K poslechu hrály kapely Nonstop, Bohemia Universal Band, Zhasni, Seven a Lingers. Hlavním hudebním hostem byl Martin Maxa, který sklidil velké ovace publika. S velkým nadšením návštěvníků se setkaly ochutnávky a prodej regionálních specialit a řemeslných výrobků. Návštěvníci si v areálu parkhotelu měli možnost prohlédnout také výstavu zvířat a zemědělských strojů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky