Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajské dožínky se po letech vracejí do Bílého Kostela

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 03. 08. 2018 00:00
  • Rozvoj
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Krajské dožínky Libereckého kraje to je den plný hudby a zajímavého programu, který bude věnován nejen úrodě samé, ale celému odvětví zemědělství, potravinářství, jakož i řemeslům a výrobcům z regionu. Vedle prohlídky výstav hospodářských zvířat a strojů zde budou moci návštěvníci ochutnat a zakoupit výrobky oceněné v soutěži Výrobek roku Libereckého kraje. Na 1. září v Bílém Kostele připravují bohatý program pro celou rodinu, v rámci kterého nebude chybět dožínkový průvod, vystoupí místní folklórní soubory a hvězdy hudebního šoubyznysu.

Vedle hlavního a doprovodného programu v rámci Krajských dožínek 2018 tradičně vyhlásí ocenění Výrobek roku Libereckého kraje. Po celý den bude otevřena tržnice regionálních potravin s ukázkami tradičních řemesel. A mezi Libercem a Hrádkem nad Nisou bude kyvadlově jezdit historický parní vlak.

„Naším cílem je vyzdvihnout a ocenit kvalitní místní potraviny, řemeslné výrobky a zemědělství v Libereckém kraji s připomenutím folklóru a dožínkových tradic,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje pověřený řízením rezortu životního prostředí, zemědělství a rozvoj venkova.

Program:

10:00 Vystoupení folklórních souborů Jizera a Jizerka

11:00 Eva a Vašek

11:30 Kašpárek chodí pěšky – loutkové divadlo pro děti (na hřišti)

12:30 Bohoslužba a poděkování za úrodu

13:00 Dožínkový průvod

13:15 Slavnostní zahájení dožínek v Libereckém kraji

13:30 Předání ocenění Výrobek roku Libereckého kraje

14:30 Maya – taneční vystoupení místních seniorek

14:30 Dračí pohádky – Čmukaři (na hřišti)

15:30 Janek Ledecký

16:30 Vyhodnocení soutěže Dožínkový koláč

17:00 Bio´O´Band + Dasha

19:30 Seven – pop

21:00 DJ Honza Žíla

Historický parní vlak

7:27 Turnov – 9:17 Liberec – – 10:03 Hrádek n. N.

10:26 Hrádek n. N. – – 11:09 Liberec

11:45 Liberec – – 13:14 Hrádek nad Nisou (Pozor: vlak čeká 50 minut v Chrastavě)

13:44 Hrádek nad Nisou – - 14:37 Liberec – 16:21 Turnov

Bílý Kostel není jediné místo, kde se bude oslavovat letošní úroda. Týden po setkání v Bílém Kostele připravují dožínkový program například v Brništi, v Semilech.

8. 9. 2018 od 12:00 - Dožínky Brniště

Již tradičně začínáme díkůvzdáním za úrodu ve stylově vyzdobeném kostele sv. Mikuláše v Brništi. Ve 13:00 se seřadí do průvodu, kde můžete shlédnout moderní i historickou zemědělskou techniku, ale i další účastníky v tradičních lidových krojích. A za stálého zpěvu, tance i hudby FS Dykyta se přesunou do areálu Lesního Zátiší, kde proběhne předání dožínkových věnců i kytic. Dále se můžete těšit na vystoupení folklorní skupiny Dykyta, hudebních skupin Jazz Trio, Diesell a zpěváka Michala Šepse. Jako doprovodný program se představí Tess Kamínková se svým čtyřnohým přítelem v DOGdancing a svou show předvede i Ranch Bánov.  Na tržišti bude bohatá nabídka všech možných regionálních produktů a výrobků.

7. 9. – 8. 9. 2018 Semilský pecen - tradiční semilská dožínková slavnost

Pátek 7. září

Strážnická cimbálová muzika Michala Miltáka - Lidová muzika s osobitou tváří a charakteristickým vokálně instrumentálním pojetím přetaveným do strhujícího temperamentního a dynamického projevu. Prostranství před zámkem od 19.30 hod. Vstupné volné.

Sobota 8. září

11.00 hod. - Táboranka - dechová hudba z obcí pod horou Tábor pod vedením kapelníka Jiřího Jíny.
12.30 hod. – Parohatá městě - krátký vstup zástupců Parohatých měst (v rámci setkání obcí, které mají ve znaku paroží či paroh)

13.30 hod. – Martina Trchová & Trio - držitelé žánrové ceny Anděl, hrají osobité autorské písně pohybující se na hranicích jazzu, blues, folku, latiny a šansonu, doplněné o výrazný hlas zpěvačky.
15.00 hod. – Circus Problém - balkánské disco v podání živelné kapely nabídne směsici swingu, punku a balkánu.16.30 hod. – Parohatá města - vstup zástupců Parohatých měst (v rámci setkání obcí, které mají ve znaku parohy.

K dožínkám můžeme zařadit ještě také Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku, které tu muzeum Českého ráje v Turnově pořádá 28. září.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky