Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajské dožínky v Jilemnici se nesly ve znamení potravinářství a ekologie

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 09. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5542|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Slavnostním křtem publikace Výrobek roku Libereckého kraje z odvětví potravinářství a zemědělství 2004 – 2007 vyvrcholily v sobotu v Jilemnici VI. Krajské dožínkové slavnosti. Zajímavou brožurku s informacemi 24 regionálních výrobcích potravina a třicítkou jednotlivých výrobků pokřtil ministr zemědělství Petr Gandalovič a náměstek hejtmana Radim Zika.

„Soutěž Výrobek roku, jejíž výsledky již 4. ročníku jsme vyhlásili ve 12 kategoriích na letošních dožínkových slavnostech v Jilemnici, získává stále větší popularitu, a tak jsme chtěli připomenout i vítěze předchozích ročníků a upozornit veřejnost na originalitu a kvalitu našich regionálních výrobků,“ vysvětlil Radim Zika důvod vydání publikace vydané v dvou tisícovém nákladu, která byla okamžitě rozdávána zdarma mezi přítomné návštěvníky.

„Značku „Výrobek roku Libereckého kraje mohou na svých oceněných výrobcích  prezentovat dva roky,“ uvedl náměstek hejtmana Radim Zika, pověřený vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství životního prostředí a informatiky.

 

Oceňuji, že Liberecká kraj důsledně propaguje regionální potravinářské a zemědělské výrobky a že se tato soutěž stává vzorem i pro ostatní kraje,“ doplnil Petr Gandalovič, jenž navštívil jako první ministr zemědělství v jejich historii letošní dožínky, nad nimiž převzali záštitu hejtman LK Petr Skokan, náměstek Radim Zika a starosta Jilemnice a člen Rady LK Vladimír Richter. Význam dožínek podtrhl svou účastí také předseda Senátu a senátor za Liberecko Přemysl Sobotka a řada dalších hostů.

V příjemném, i když proměnlivém počasí, ale hlavně skvělé atmosféře, zhlédly stovky diváků po dožínkovém průvodu vyhlášení letošních vítězů soutěže výrobků roku. Zatleskaly absolutnímu vítězi, kterým  se stal ovocný nápoj Višeň  z Moštovny Lažany, výroba nápojů, spol s r.o., a vítězům dalších 12 kategorií. Vedle toho děti absolvovaly řadu ekologických soutěží a skupiny Pohromadě na přehradě, Brontosauři Revival a Chodská vlna přinesly pěkné kulturní zážitky.

Pozornost si zasloužily i výstavy hospodářských zvířat a zemědělské techniky, zábavný program pro děti, který do zámeckého parku připravilo Středisko ekologické výchovy LK Střevlík, výstavy v Krkonošském muzeu nazvané Ukrojte si u nás aneb o chlebu či za Vůní perníku, i divadelní představení pro nejmenší divadel Minotaurus a Čmukařů.

„Byly to zatím zřejmě nejúspěšnější a nejhezčí dožínky. Oceňuji velkou účast lidí, výborný kulturní program i  veselou náladu po celé Jilemnici,“ pochválil pořadatele – Liberecký kraj, Regionální agrární komoru LK a město Jilemnici, jednatel společnosti Jizerské pekárny František Kuberka, který se zúčastnil téměř všech dosavadních ročníků krajských dožínek.

 

 



 
 



Výrobek Libereckého kraje roku 2007 z odvětví potravinářství – zemědělství takto:

 

·        v kategorii „maso a masné výrobky“

výrobku Uzená pečeně bez kosti

výrobce Jatky Lomnice a.s.

 

·        v kategorii „mléko a mléčné výrobky“

výrobku Kefírové mléko Jako od babičky

výrobce Jiří Vrkoslav, Zlatá Olešnice

 

·        v kategorii „pekařské výrobky“

výrobku  Racio bochánek

výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.,

 

·        v kategorii „nealkoholické nápoje“

výrobku  Višeň – ovocný nápoj

výrobce Moštovna Lažany, výroba nápojů, spol s r.o.

 

·        v kategorii „lihoviny a ostatní alkoholické nápoje“

výrobku  Kittelův likér

výrobce STYLE BOHEMIA s.r.o.

 

·        v kategorii „potraviny pro zvláštní výživu“

výrobku Směs na bezlepkový chléb vícezrnný, 500 g

výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.

 

·        v kategorii „biopotraviny“

výrobku  Směs na BIO chléb vícezrnný, 500 g

výrobce JIZERSKÉ PEKÁRNY spol. s r.o.,

 

·        v kategorii „soukromé farmy“

výrobku Podkozákovský achát – kozí sýr s modrou plísní uvnitř

výrobce Hana Maturová, Chuchelna

 

·        v kategorii „pivo“

výrobku Skalák řezaný ležák 11 %

výrobce PIVOVAR ROHOZEC, a.s.

 

·        v kategorii „ovocná vína a medoviny“

výrobku KITL šláftruňk

výrobce KITL s.r.o.

 

Zvláštní ocenění

Nejlepší výrobek Libereckého kraje roku 2007 z odvětví potravinářství – zemědělství za nejvyšší bodové ohodnocení 1 056 bodů

·        výrobku  Višeň – ovocný nápoj

výrobce Moštovna Lažany, výroba nápojů, spol s r.o.

 

 

 

 

                                                                                                                      Mgr. Jiří Langer

                                                                                                                        tiskový mluvčí

                                                                                                                       Libereckého kraje

 

 

 

 

Mošt z Lažan zopakoval loňské vítězství v soutěži Výrobek roku LK 2007

Nejlepším výrobkem Libereckého kraje je už podruhé ovocný nápoj z Moštovny Lažany. Višňový mošt získal nejvyšší počet bodů nejen ve své kategorii nealkoholických nápojů, ale i hlavní cenu. Podobně loni uspěl jejich Lažanský rubín černý rybíz. Odborná porota letos vybírala z 29 produktů od 11 výrobců. Vyhlášení těch nejlepších přilákalo  v sobotu na náměstí v Jilemnici na VI. Krajské dožínkové slavnosti několik stovek lidí.

Hlavním cílem soutěže je podle náměstka libereckého hejtmana Radima Ziky upozorňovat na kvalitní výrobky zemědělských a potravinářských firem z regionu.

"Jejich propagací nejen v kraji, ale v rámci celé České republiky, se jim snažíme alespoň trochu pomoci v tvrdém konkurenčním boji," řekl .

Porota podle něj hodnotí chuťové vlastnosti výrobků, ale také vliv na zdraví zákazníka či design obalu. Vítězové mají nejen právo používat na oceněném výrobku značku "Výrobek Libereckého kraje", získávají také 20.000 korun a absolutní vítěz s nejvyšším počtem bodů 40.000 Kč.

 

Podle jednatele Moštovny Lažany Vladimíra Pelanta je zřejmě vidět, že lidé mají zájem o výrobky zdravé výživy.

„Přesto nás to mile překvapilo, že jsme loňské vítězství zopakovali,“ poznamenal jednatel a okamžitě předal dva šeky  v celkové hodnotě 60.000 korun, které jsou s oceněním spjaty, domu s pečovatelskou službou a dětskému centru v Jilemnici.

Hana Maturová, které si odnesla 20.000 korun za vítězství pro svůj Podkozákovský achát - kozí sýr s modrou plísní, peníze investuje do nového vybavení své malé kozí farmy v Chuchelně.

"Soukromému zemědělci se peníze vždycky hodí, chci koupit zařízení na vakuové balení sýrů," řekla jednadvacetiletá chovatelka, která se kozám věnuje už 12 let. Přestože získala pro své sýry ocenění, nemůže je vlastně prodávat, protože nesplňuje přísné normy. Doufá, že se jí to podaří s pomocí fondů EU.

Hned tři ocenění získaly Jizerské pekárny, které i v minulosti patřily k nejúspěšnějším účastníkům. V prvních dvou ročnících soutěže získaly jejich výrobky vždy hlavní cenu. Letos zvítězily ve svých kategoriích Racio bochánek a dvě vícezrnné směsi na výrobu bezlepkového chleba a bio chleba. Značku může používat také kefírové mléko "Jako od babičky" z malé mlékárny Jiřího Vrkoslava ve Zlaté Olešnici nebo kořeněná uzená pečeně z Jatek Lomnice. Porota ocenila také řezané jedenáctistupňové pivo Skalák z Pivovaru Rohozec, Kittelův likér firmy Style Bohemia a Kitl šláftruňk vyrobený jabloneckou firmou Kitl.

Soutěž o Výrobek roku vyhlašuje Liberecký kraj ve spolupráci s Regionální agrární radou LK a letos poprvé podpořila akci také Potravinářská komora. Do soutěže se mohou přihlásit jenom výrobci se sídlem na území kraje. Do prvního ročníku bylo přihlášeno šest výrobků, v dalším roce 24 a loni dokonce 35. Letos byl zájem menší.

„Jedním z důvodů může také být malý počet potravinářských firem v našem regionu. Liberecký kraj je totiž spolu s Karlovarským nejmenším v zemi. Výrobců potravin  je u nás jen kolem padesáti,“ uvedl Robert Erlebach,  předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje. (s využitím ČTK)

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky