Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Krajské zastupitelstvo podpořilo návrh změny na zařazení vybraných obcí do libereckého senátního obvodu

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 10. 2019 00:00

Sdílet článek

Zastupitelstvo Libereckého kraje dnes podpořilo návrh senátora Michaela Canova na změnu zařazení měst Hrádek nad Nisou a Chrastava a obcí Bílý Kostel nad Nisou, Chotyně, Janovice v Podještědí, Kryštofovo údolí, Nová Ves nad Nisou a Rynoltice ze senátního obvodu Česká Lípa do senátního obvodu Liberec. Senátor Canov tím usiluje o schválení změny v ústavním zákoně.

„Návrh změny mi přijde velice smysluplný a odpovídá logickému územnímu členění obcí. Například pro obyvatele Chotyně či Hrádku nad Nisou je dodnes nepochopitelné, proč si volí svého senátora až v České Lípě. Zařazení obcí by mělo být v souladu s příslušným regionem. Podnět pana senátora Michaela Canova proto velice vítám,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

Senátor Canov ve svém dopise členům krajské rady vysvětlil, že současné senátní obvody ignorují přirozenou spádovost a často překračují hranice jednotlivých krajů. Jeho návrh souhlasně projednala zastupitelstva všech dotčených obcí a krajská rada na své schůzi v úterý 15. října 2019. Z přítomných 39 zastupitelů jej dnes podpořilo 34 z nich.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky