Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Krajský dopravce ČSAD Liberec koupil bývalý areál spedice na Českolipsku. Bude opravovat autobusy z regionu

16. 06. 2022

Areál ve Stružnici na Českolipsku, který dříve sloužil jako zázemí spediční firmy Blažek a synové, zakoupila společnost ČSAD Liberec, jež v kraji zajišťuje veřejnou dopravu. Využije jej k vybudování servisního a administrativního centra pro zajišťování veřejné dopravy v oblasti Českolipska.

„Přinese to významné úspory. Doposud jezdily autobusy, které vozí cestující v českolipském regionu i na běžnou údržbu do Liberce. Nyní už nebudou muset tuto cestu absolvovat. I z hlediska logistiky znamená pořízení nového servisního areálu řadu výhod,“  uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Hlavní servisní zázemí ČSAD Liberec je v Liberci v ulici České mládeže. Mimoto společnost využívá ještě prostory v Liberci, Frýdlantu, Českém Dubu, České Lípě, Novém Boru a Dubé. Cena objektu, který původně využívala spediční firma Blažek a synové, činila 21,5 milionu korun bez DPH. „Jde o téměř novou budovu, která je ve velmi dobrém stavu. Cena byla velice příznivá,“ doplnil Sviták.

Na Českolipsku zajišťuje veřejnou hromadnou autobusovou dopravu společnost ČSAD Liberec od prosince loňského roku, kdy vystřídala firmu ČSAD Česká Lípa; smlouva platí na deset let. „Zajištění spojů krajským dopravcem je nejefektivnější cestou k tomu, aby měl kraj náklady na veřejnou autobusovou dopravu pod kontrolou. Kraj investuje do svého majetku a dlouhodobě šetří na provozu a nákladech.  Během působení ČSAD Liberec na Českolipsku došlo k obměně autobusů za modernější a pohodlnější stroje, čímž se zvýšil komfort cestujících. Díky tomuto vlastnímu dopravci se daří dodržovat jízdní řády a zajistit, že spoje opravdu vyjedou,“ řekl hejtman Martin Půta. „Neustálá obnova vozového parku, tak aby byl co nejmodernější a splňoval veškeré bezpečnostní požadavky, je pro nás i nadále prioritou. Navíc kraj nakupuje nové autobusy velmi efektivně, a to pod jejich obvyklou pořizovací cenou,“ doplnil náměstek Sviták.

V minulém roce objednal Liberecký kraj u autobusových dopravců 14,8 milionu kilometrů. Za ně dopravcům uhradil celkem cca 383 milionu korun.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324